Предупреждават за опасност от бяс при животните

Мисия Добрич

05-11-2013, 09:26

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Това е остра инфекциозна болест, предизвикана от вирус

Има вероятност от възникване на болестта бяс при животните, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич. Опасението е във връзка с констатиран  случай на бяс при две кученца в Холандия, пристигнали от Силистра. Същевременно са установени положителни случаи на бяс при диви животни в Румъния в близост до границата с България, в районите на област Силистра и Добрич.

Това е остра инфекциозна болест, предизвикана от вирус, поясняват от ОДБХ. Проявява се със симптоми на нарушена дейност от страна на нервната система и завършва обикновено със смърт. Към заболяването са възприемчиви всички бозайници и човекът.
Източник на инфекцията са болните от бяс животни, като болестта се предава при ухапване /чрез слюнката/, а котките могат да разпространяват инфекцията и чрез одраскване, ако ноктите са замърсени със слюнка.

Основните клинични признаци при заболялото животно са: променливо настроение, сърбеж на мястото на ухапването, промяна на гласа, обилно слюноотделяне и повишен полов нагон. При развитие на болестта се наблюдава агресивно поведение, пристъпи на възбуда, силен стремеж да избяга от вкъщи, нахвърля се и хапе всички срещнати животни и хора.

При съмнение за бяс е необходимо животното да се върже и да се държи изолирано от хора и други животни. Собственикът трябва незабавно да уведоми Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич на  тел. 602 053 или 602 237, от където веднага ще бъде изпратен ветеринарен лекар. Животно, което  не може да бъде хванато и вързано, се убива, за което се уведомява ОДБХ. Трупът на убитото животно се заравя  под контрола на ветеринарния лекар на дълбочина най-малко  1 метър и мястото на загробване се дезинфекцира с одобрени от БАБХ дезинфекционни средства.

Вече е проведена областна епизоотична комисия, на която са набелязани мерки за предпазване, ограничаване и ликвидиране на болестта бяс в област Добрич.