12 години затвор грозят Иван, наръгал приятеля си 12 пъти

Съдът остави в ареста 16-годишния Иван

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” на 16 – годишния Иван Генчев, който намушка 12 пъти с нож своя съученик Искрен Ангелов. Престъплението бе извършено на 23 октомври в Пловдив. Съдът прецени, че е налице изключителен случай, както и реална опасност подсъдимият да се укрие и да извърши ново престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Макар и непълнолетен, подсъдимият не е действал под афект и е осъзнавал значението на извършеното от него деяние – това е изводът, направен в съдебно-психиатричната експертиза, която бе представена днес при разглеждането на мярката пред съда от прокурора по делото Андрей Атанасов. Преди заседанието той бе категоричен, че предвид тежкото престъпление Иван трябва да остане в ареста.

Освен за опит за убийство по особено жесток начин, на Иван е повдигнато и второ обвинение – за кражба на мъжки портфейл и пари от пострадалия – всичко на обща стойност от 350 лева. Тепърва нова съдебно-медицинска експертиза ще установи дали двете момчета са приели алкохол или други упойващи вещества при възникване на свадата. Остава неясна причината за конфликта между двамата, като не е изключено те да са се скарали заради видеоигра, която е била собственост на пострадалия Искрен.

Адвокатът на Иван Константин Давчев обяви, че подсъдимият съжалява за постъпката си и това е причината подзащитният му да не присъства в съдебната зала. Самият обвиняем е с порезни рани по ръцете и се лекува под охрана в МБАЛ „Пловдив”. Ако бъде признат за виновен, Иван Генчев може да получи присъда лишаване от свобода от 5 до 12 години.