Масово крадат решетки от шахти, липсват над 200

Общинският патрул може да реагира само ако установи престъплението в момента на неговото извършване

Чугунените решетки на дъждоприемните шахти във Варна са обект на масови кражби през последните 3 месеца. Своеобразният рекорд на крадците е 32 задигнати решетки от улица „Девня” само за една нощ. Кражбите са концентрирани по основните варненски булеварди, улица „Девня”, както и в района на „Максуда”. Равносметката показва, че в момента в града липсват над 200 чугунени решетки. Загубите за общината са значителни, тъй като стойността на всяка една от тях е 40 лева.

През тази година община Варна изразходва 350 хиляди лева за почистване и поддръжка на дъждовната канализация по улиците. В тази сума влиза и подмяната на липсващите решетки. Местна администрация непрекъснато възлага работа на специализираната фирма „Никман канал сервиз” ООД.
Кражбата на чугунените решетки може да причини сериозни пътно транспортни произшествия, ако гумите на автомобилите попаднат в отворите на уличната канализация. Поради спецификите на есенния сезон, който е свързан със засилен листопад и обилни дъждове, има опасност от наводнения по пътната мрежа. Община Варна сезира за проблема органите на Първо РПУ. Тъй като функциите на Общинска полиция са предимно охранителни, общинският патрул може да реагира само ако установи престъплението в момента на неговото извършване. Тъй като елементите на инженерната инфраструктура са застраховани, предстои общината да направи постъпки пред застрахователите за възстановяване на щетите от кражбите. Идеята за заместването на чугунените решетки с полимербетонови има недостатъци, тъй като те се чупят лесно от преминаващите тежкотоварни превозни средства.