Кметът пита в МОН за медицинския факултет към държавния ВУЗ

Мисия Бургас

05-11-2013, 14:32

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

От ръководството на "Проф. д-р Асен Златаров" притеснени, че проектът се бави

Кметът Димитър Николов се ангажира да отправи запитване до образователното министерство за движението на дългоочакваната регистрация за новия медицински факултет към държавния ВУЗ "Проф. д-р Асен Златаров".

Днес учебното заведение отбеляза тържествено 50-годишния си юбилей с откриване на паметник на своя патрон. От ръководството обаче изразиха притеснение, че има забавяне, а реалната процедура по създаването на новия факултет не може да тръгне преди това.

Градоначалникът обеща своята помощ и призова в подкрепа на проекта да се обявят всички бургаски депутати и лидери на политически партии.

“Толкова усилия положихме заедно през последните години и те не бива да бъдат напразни! Осигурена е сграда, пари, дори с над 20 хабилитирани преподаватели сме се разбрали да дойдат при нас – повечето са родом оттук, но в момента работят в други градове, за 7-8 сме готови да предоставим общински жилища.

Бургазлии и университетът заслужават този нов факултет. Той би променил качествено нивото и на образованието, и на здравеопазването в нашия регион", категоричен е Николов.

Той допълни, че за половин век университетът е успял да възпита "великолепни специалисти и прекрасни бургазлии" и заслужава за юбилея си да получи зелена светлина за новия факултет.

"Сигурен съм, че в следващите 50 години ще продължите да създавате учени със световна слава. Университет „Проф. д-р Асен Златаров” е важен за Бургас, защото квалифицираните кадри са най-търсеното нещо от големите инвеститори, когато създават нови предприятия", каза още градоначалникът.