Защо мъжете не казват лесно „Обичам те!“?

Животът

05-11-2013, 14:58

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

"Може би го е страх. Или чувствата му не са никак силни. Или не се досеща. Май трябва да му напомня..."

Всичко е прекрасно между вас. Чувствате, че сте срещнали точния човек, усещате, че нещата потръгват и могат да станат много сериозни. Когато обаче всичко е добре, ние жените искаме да бъде още по-добре. И какво се случва, ако все още не сме чули златните думички „Обичам те“? Изпадаме в размисли и страсти защо той не ни ги казва.

"Може би го е страх. Или чувствата му не са никак силни. Или не се досеща. Май трябва да му напомня..."

Звучи смешно, когато четете, но знаем колко е драматично, когато ни дойде до главата.

Каква може да е причината мъжете да не откъсват лесно от устата си любовните признания?

Има едно универсално правило, което важи за започването на връзки. Жените винаги търсят мъже, които им изглеждат обещаващи, сериозни и готови за обвързване. Мъжете пък се привличат повече от жени, които търсят необвързващи отношения в началото и гледат по-леко на живота (не леки жени!). В този дух може да си обясним и причината, поради която мъжете не обичат да избързват с любовните признания.

Филмите и съвременната култура изкарват нас жените основно в два образа - на мъжемелачки или, по-често, на същества, които искаме да си намерим мъж, да го накараме да ни каже, че ни обича и след това цял живот да му „отмъщаваме“ за тази грешка. 

Мъжът се страхува, че веднъж изрече ли думите „Обичам те!“, след това жената ще чака непрекъснато да й се повтаря и да й се напомня, че я обича. Плюс това много мъже мислят, че тази заветна фраза, казана по сериозен и отговорен начин, е последвана от доживотно обвързване и много по-трудно могат да „променят решението си“. „Обичам те!“ затваря дори страничния изход, от който могат да се измъкнат.

Оставяйки шегата настрана, трябва да отбележим нещо много съществено. Повечето мъже, за разлика от нас, нямат навика да премислят и пресмятат всеки ход и всяка мисъл, която им се появи. Мъжете са много по-спонтанни и рядко се затормозяват с терзания за това, което е редно да направят и как ние бихме го приели.

Именно затова, ако той не ви е казал „Обичам те“, а вие сте убедени, че той го чувства, но ви измъчва мисълта, че не го е изрекъл, по-добре оставете момчето да го усети сам и да поиска да ви го каже. Много по-истински и романтично би било, ако в изблик на чувства и положителни емоции, той усети вътрешно желание да ви се обясни в любов, отколкото да се чувства притиснат от очакванията и фасоните ви. Така и двамата ще сте по-доволни.