Картини за 1 млрд. евро открити в Мюнхен

Животът

05-11-2013, 16:16

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продадоха картина на Пикасо за над $40 млн.

Индийци търсят сънувано съкровище

Уникатите задигнати от нацистите

Уникална колекция от над 1400 произведения на изкуството са били открити в апартамент в Мюнхен през март 2011, но информацията става публично достояние едва днес. Новината съобщи немското списание Фокус. Предполага се че творбите са били задигнати от нацистите, като сред тях има картини на Хенри Матис, Пабло Пикасо, Ото Дикс, Макс Либерман и Марк Шагал.  По първоначални оценки откритите експонати се оценяват на около 1 милиард евро. Ако тази предварителна оценка се потвърди, това ще се окаже най-скъпата колекция, открита досега след Втората световна война.

До колекцията разследващите са стигнали след двегодишно разследване. Те тръгнали по петите на Корнелиус Гурлит, син на търговец на предмети на изкуството в Мюнхен. Той съхранявал съкровището в дома си и продавал отделни предмети на черния пазар, когато се нуждаел от пари. Уникатите, които се водят за изчезнали по време на Втората световна война, били открити при обиск.

Според някои оценки нацистите са конфискували или са принудили да бъдат разпродадени на безценица около 16 000 произведения на изкуството. Нацистите забранявали културните течения, които противоречали на техния расов идеал за върховенството на арийците. Поради тази причина изземването на картини е била честа практика в нацистка Германия, тъй като тогавашният режим е обявявал много от тях за упадъчни.