Акция “Зима” стартира в „Пътна полиция”

Мисия Добрич

05-11-2013, 16:28

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ще проверяват масово за гуми и фарове

„Пътна полиция” стартира акция “Зима”, а служителите на реда ще проверяват масово за гуми и фарове.
От „Пътна полиция” припомнят, че има три важни компонента за безопасно шофиране: пътните условия, подготовката на автомобила и участниците в движението. В рамките на кампанията ще се проверява за наличие на включени светлини и гуми, съответстващи на сезона, съобщи на пресконференция днес шефът на „Пътна полиция” в Добрич гл.инспектор Жулиян Минев. В закона е записано, че грайферът трябва да бъде минимум 1,6 мм. Законът не разделя гумите на зимни и летни. По-добре е да се предпочетат гумите с по-голяма дълбочина на грайфера.
В рамките на кампанията, освен моторните превозни средства, ще се проверяват и колоездачи, селскостопански машини и каруци за наличието на светлоотразители, допълни Минев.
В градовете ще се завиши контрола на пътища и улици - за изправността на настилките и осветлението, ще се проверят главно районите около училищата, спирките и по кръстовищата.
Общо 23 тежки ПТП с двама загинали и 22 ранени са настъпили през изминалия есенно-зимен период 01.11.2012 г. – 01.03.2013 г. на територията на ОД на МВР – Добрич. 10 са блъснатите пешеходци, като 1 е  загинал и 9 са ранени. Трима са ранените велосипедисти. Три са катастрофите на блъснати коли в дърво, като ранените са 3. При сблъскване между коли катастрофите са 3, с 1 загинал и 3 ранени, сочи статистиката за Добричка област.
През периода на проверката, всички сервизи на СБА ще работят с 20% намаление за услугите по зимната поддръжка на автомобилите, съобщи Атанас Андреев шеф на СБА - Добрич. Навсякъде ще се дават и безплатни технически консултации на водачите за подготовката за сезона.
Акция "Зима" стартира днес и ще продължи до 25 ноември.