Цонко Цонев: Пет години повтарях, че основание за съд в зона”Калиакра” няма

Мисия Каварна

05-11-2013, 16:45

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

В зона "Калиакра" умрели птички няма

Няма да има санкции за България относно ветропарковете в зона"Калиакра", стана ясно още миналата седмица. Днес за радио Добруджа кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че от 5 години е сигурен, че няма основание за наказателни процедури, тъй като парковете в тази зона на Мицубиши и Ей И Ес Гео Енерджи са изградени преди страната ни да влезе в ЕС и преди да бъде определена територията на Натура 2000. Не може да се прилага законодателство със задна дата, категоричен бе Цонко Цонев. „За мен всичко опираше до това, да се увеличат зоните по Натура 2000 и затова ни заплашваха с такива наказателни процедури, но когато се съгласихме обявиха, че наказание няма да има", заяви кметът на Каварна, според когото именно в това е логиката на събитието. Той заяви категорично, че в зона"Калиакра" умрели птички няма и упрекна еколозите, че са подхвърлили преди 3 години пеликан, за да вдигнат шум. „На ден хиляди птици умират от самолети и автомобили, а един подхвърлен пеликан стана лице на „екологична загриженост", още повече, че и двата ветропарка имат радари, които изключват перките, ако към тях се насочат птици", допълни кметът. „Екологията, обаче, отдавна е професия и хората, които я практикуват получават заплати, хонорари, имат висок стандарт на живот и въпросът е кой плаща", попита градоначалникът. На въпрос дали еколозите са действително загрижени, отговорът бе: - Ако бяха, нямаше да „клепат" държавата толкова години и попита дали сега те ще се извинят?
Стана ясно, че за един бъдещ ветропарк край с.Смин, община Шабла има започната съдебна процедура, но там, след намесата на правителството, строителството е спряно за срок от 5 години, което означава, че съдът, най-вероятно, ще спре съдебната процедура.
200 работещи перки има на територията на община Каварна, заяви Цонко Цонев, като преобладаващата част от тях са във вътрешността на общината.