В Пловдив пак измерен най-мръсен въздух

Мисия Пловдив

06-11-2013, 08:45

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тотев: Пловдив втори най-мръсен град в Европа? Не съм съгласен

Запрашаването в града повече от 3 пъти над нормата

В 13 града вчера е било измерено наднормено запрашаване на въздуха, съобщиха от Агенцията по околна среда. Завишени нива на фини прахови частици са регистрирани в Благоевград, Бургас, Несебър, Варна, Перник, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Сливен, Димитровград и Шумен. Стойностите са между 1 и 3,37 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са били в Пловдив - при автоматична измервателна станция "Каменица". Подобно запрашаване бе измерено и преди няколко дни. Тогавашните стойности бяха между 1 и 1,63 пъти над средноденонощната норма.

Преди около две седмици Европейската агенция за околната среда изнесе данни за качеството на въздуха в различни европейски градове. Така стана ясно, че въздухът в България е най-сериозно замърсен с микроскопични прахови частици, водороден оксид и серен диоксид. Четири са родните градове в топ 5 на Евросъюза по запрашаване на въздуха. Перник държи непрестижното първо място, следван от Пловдив, Плевен и Добрич. Според европейските експерти проблемът у нас се дължи на кризата и факта, че нашенците предпочитат да се отопляват с печки на дърва.

Днес в Смолянския окръжен съд пък ще се проведе второто заседание по делото за мръсния въздух на Пловдив. Безпрецедентното за страната ни дело е образувано по жалба на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Бизнес експертния съвет и близо 100 пловдивчани. Той се позовава на данни от български и чуждестранни изследвания, посочващи Пловдив като града с най-мръсен въздух в България и на едно от челните места в това отношение в Европа.