Община Балчик ще добива електричество от слънцето

Мисия Добрич

06-11-2013, 10:35

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Със зарядна станция общината ще спестява за година по 23 мегаватчаса

 Община Балчик възнамерява да изгради собствени мощности за добив на енергия от слънцето. Иновацията е залегнала в общинската програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници в периода до 2016 година, която Общинският съвет предстои да обсъди.

В общината могат да бъдат монтирани съоръжения за улавяне на слънчевата енергия върху 5000 квадратни метра общинска собственост, се посочва в програмата. Със слънчевите термични системи може да бъде подгрявана вода в детски градини, здравни заведения, социални домове, както и да се суши земеделска продукция и дървен материал в стопански обекти.

Общинското фотоволтаично съоръжение ще има голям потенциал и за осигуряване на уличното и парковото осветление.

В Балчик вече е реализиран пилотен модел с подкрепата на Глобалния екологичен фонд за осветяване на 1400 метра от крайбрежната алея с енергия от слънцето.

С действащата зарядна станция общината ще спестява за година по 23 мегаватчаса електроенергия и повече от 47 тона вредни емисии. Ако иновацията бъде внедрена и в други зони, общината ще намали значително използваните досега 500 000 KWh електрическа енергия за улично осветление за година, се посочва в програмата.