Екшън на магистралата! Хвърлиха жандармеристи срещу фермери (СНИМКИ+ВИДЕО)

Протестиращите скочиха през загражденията и блокираха пътя

Екшън на АМ "Тракия". Протестиращи фермери прескочиха полицейските заграждения и около 11.45 часа блокираха пътя. Към 12.10 часа животновъдите започнаха да правят организация и тръгват на протест в столицата, предаде репортер на Plovdivutre.bg от мястото на събитието.

Преди около час стотици фермери бяха оградени край пловдивското село Труд. Тук е пълно с униформени и жандармеристи.

След 11.30 часа пристигна още един камион с полицаи, които извадиха и щитове. С включени сирени пристигнаха и двайсет коли, пълни с униформени.

Появиха се двайсетина момчета, за да подкрепят животновъдите. Хора тук разпознаха в тях лица от агитката на “Локомотив” Пловдив.

Повече от сто фермери от цялата страна се събраха около 11 часа, за да протестират на магистралата. Има хора, дошли от Северна България, виждат се коли със старозагорска, хасковска регистрация. Няма животни.


Животновъдите протестират заради неизплащането на субсидиите за тази година в обещания размер. От бранша вече отказват всякакви срещи с политици и настояват до края на годината да им се изплатят не 70% от обещаните евросубсидии, а 100%. Именно тогава животновъдите взеха решение да се съберат отново днес на протест.

До момента са изплатени около 50 на сто от субсидиите на глава животно. Фермерите имат подкрепата на своите колеги зеленчукопроизводители, пчелари и тютюнопроизводители. От Съюза на животновъдите в България са категорични, че исканията им не са политически.