Планират експозиция "Историята на Бургас" в музея

Ще започне и издирване на археологическите паметници на територията на общината и създаване на база данни за тях

Постоянна изложба "История на Бургас", за която вече се изготвя експозиционния план, планират в музея. Да се обърне специално внимание на временните експозиции в летния сезон, когато туристопотока в града е вече много сериозен също е сред акцентите, които си постави новият директор на Регионалния исторически музй Милен Николов за следващите 4 години в развитието на музея.

КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛ БУРГАС ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ВИЖ ТУК

"Бургас не е вече транзитен център за туристи, самия град е вече утвърден център на туризма. Именно това налага предлагане на нови атракции и изложби, които освен че ще доведат нова публика, ще доведат и до допълнителни приходи за музея. Една от основните дейности ще бъде съхраняването и опазването на културните ценности както в музейните фондове, така и на терен. Това са археологическото културно наследство, експонатите и находките от различни исторически периоди до ново време. Доброто състояние на тези ценности позволява тяхното експониране и с различни цели", обясни Николов.

В плана на новото ръководство е залегнало да се осъвременят експозициите в музея - да са модерни, с висока степен на атрактивност и тяхното въздействие да бъде възпитателно, с образователна цел, и най-важното – да бъдат разбираеми и харесвани. Идеята е да се подготви ново експониране, но и нови по дух и стил текстове и описания на конкретните паметници.

Да се извършва съвместна дейност с училищата от района е друга амбиция на музея. Ще се наблегне на подготовка на временни тематични експозиции, които са във връзка с преподаваните дисциплини за определените исторически периоди. Така учениците ще могат не само да прочетат своя урок в учебника, но и да се докоснат до отделни експонати и да научат нещо повече за епохата именно в музея.

"По отношение на археологическото културно-историческо наследство, ще се направи всичко възможно да се засилят темповете на проучване на стратегическите за Бургас археологически обекти. Това ще бъде обаче съчетано с изготвянето на проектиране и изпълнението на консервацията, реставрация и експониране на паметниците", поясни Николов.

Планира се и издирване на археологическите паметници на територията на Бургаска община, създаване на база данни от такава информация, която впоследствие ще се използва не само за научни цели. Тази информация ще даде археологическия ресурс на общината, което вече е основа за развитието на културно-историческия туризъм с чисто туристическа цел.