Софтуерен университет в България? Защо не

Най-доброто от печата

07-11-2013, 06:37

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двигателят на "Академията на "Телерик" Светлин Наков се разделя с "Телерик" заради проекта си за Софтуерен университет

"Проектът за Софтуерен университет се оказа много по-голям, отколкото съм очаквал. Само за един ден регистрирахме 1500 души, които искат да учат при нас, 1200 Facebook приятели и 250 доброволци, които искат да помагат безвъзмездно, с каквото могат." Това написа в своя блог вече бившият мениджър "Технологично обучение" и двигател на "Академия на "Телерик" Светлин Наков, който изненадващо се раздели с успешната софтуерна компания във вторник.

"Засега не мога да разкривам детайли относно Софтуерния университет, защото всичко може да се промени", коментира Наков за "Капитал Daily", разяснявайки, че тепърва има да се уточняват много детайли около проекта. Той обаче потвърди, че "ще има Софтуерен университет, който ще предоставя качествено образование за софтуерни инженери, професия, работа в софтуерната индустрия и диплома за висше образование". Все още има много неясноти около инициативата, но подкрепата, която Наков получава от индустрията и бивши курсисти, е впечатляваща.

Светлин Наков обяви решението си да напусне водещата българска софтуерна компания "Телерик" в своя Facebook профил: "Колеги, напуснах "Телерик", софтуерната академия и това, което съм градил през последните 5 години по моя инициатива, заради проекта "Софтуерен университет", за който имахме принципни различия с ръководството на "Телерик", гласи статусът на Наков. Новината беше официално потвърдена и от бившите му работодатели: "Телерик" АД се разделя със Светлин Наков, който беше мениджър "Технологично обучение" в компанията. За ръководството на "Академията на "Телерик" ще продължи да отговаря Бойко Яръмов, съосновател на "Телерик" и главен директор "Процеси" в компанията."

Добър пример

"Академията на "Телерик" съществува от 2009 г., като нейната основна цел е да предоставя безплатно обучение в сферата на софтуерните технологии. Курсовете са насочени към различни възрастови групи, провеждат се онлайн и на живо. Резултатите към момента са впечатляващи: официалната статистика сочи, че 96% от възпитаниците на академията през първите три сезона (2009 – 2012 г.) днес работят. От тях 94% са заети на пълен работен ден, а 95% - в сферата на софтуерното инженерство. За възпитаници се считат всички курсисти, които са преминали поне 70% от обучението.

Над една трета от работещите заемат позиции, свързани с разработка на уебприложения, една четвърт се занимават с десктоп приложения, 12% са инженери по качество на кода, също толкова - софтуерни инженери по поддръжка на клиенти. Официалните данни показват още, че 67% от завършилите академията са започнали работа до 1 месец след това, а 55% от всички възпитаници са получили стартова заплата в диапазона 1000 – 1500 лв. месечно. Отвъд сухата статистика, която е впечатляваща сама по себе си, още по-важно е високото мнение на компаниите от ИТ бранша за уменията, които курсистите придобиват в "Академията на "Телерик". Това често е и важен аргумент при наемане на нови служители.

Инициативата на "Телерик" е насочена срещу един от най-големите проблеми на бързо развиващия се софтуерен бранш в България - липсата на добре подготвени кадри. Растежът на компаниите от последните десет години е несъразмерен на капацитета на образователната система. Университетите "произвеждат" по-малък брой и по-слабо подготвени кадри, които имат нужда от допълнителни обучения, когато започнат работа. Създаването на "Академията на "Телерик" през 2009 г. беше изключително позитивно приет проактивен отговор на този проблем. Бизнес логиката е ясна – бизнесът на софтуерния разработчик се развива прекалено бързо и има нужда от добри кадри. Компанията ще инвестира в тяхното обучение, а след това ще наеме най-добрите. Като страничен ефект от това спечели и целият бранш, който също е гладен за нови служители. Появиха се и по-малки инициативи за обучение на софтуерни специалисти и на други софтуерни компании като "Класът за талантите" на VMware, Академия MentorMate и др. Според Светлин Наков обаче нуждата на бранша е толкова голяма, че може да поеме "още 20 академии".

Моментът на раздялата

Все още не е ясно къде точно са се разминали вижданията на ръководството на "Телерик" и Светлин Наков. Една от възможните точки на конфликт е фокусът – дали да бъде насочен към България или глобално. Друга потенциална точка на разминаване е размерът на инициативата в България. Светлин Наков многократно е заявявал, че приема дейността си като кауза: "Софтуерният университет за мен е национална кауза, която не мога да изоставя." "Не мога да оставя без образование десетки хиляди млади хора. Ще направя Софтуерния университет", казва Наков.

От "Телерик" пък обявиха своята нова стратегия, която "включва разширяване на фокуса на "Академията на "Телерик" от стриктно образователна програма в България към инициатива за развитие на ИТ общността както в страната, така и в Европа".

"С 35 курса, над 19 хил. регистрирани потребители в онлайн системата й и с над 1.1 милиона гледания на видеолекциите й "Академията на "Телерик" в България днес е водеща образователна инициатива, която ще продължим да разрастваме", коментираха за "Капитал Daily" от "Телерик". В момента присъствено в "Академията на "Телерик" се обучават близо 750 курсисти, като компанията ще продължи да предоставя безплатно обучение за най-актуалните технологии за разработка на уеб-, десктоп и мобилни приложения остават непроменени.

"Паралелно като компания, чиито успехи отдавна излизат извън пределите на страната ни, "Телерик" АД ще разшири фокуса на "Академията на "Телерик", като предостави за свободно ползване в цяла Европа видеолекциите си на английски език", казват още от софтуерния разработчик.