Осъдиха лекари за смърт на колежка

Животът

07-11-2013, 11:34

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Нина Стоянова

Всичко от Автора

Д-р Елена Венкова е починала в частна клиника в Пловдив

Пловдивският окръжен съд осъди гинеколозите Борис Кузманов и Христо Кунчев на по шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки от тях.

Подсъдимите трябва да заплатят на близките на починалата д-р Елена Венкова общо 40 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Присъдата на двамата лекари е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионално задължение. Съдебномедицински експертизи доказват, че болната не е била под постоянно лекарско наблюдение и не е било взето навреме решение за операцията. Проверка показа, че е имало и забавяне в действията на медиците.

На 18 септември 2009 г. д-р Елена Венкова постъпва в частна пловдивска клиника с кръвотечение. 77-годишната жена е придружавана от 79-годишния си съпруг. Тя е оперирана още същия ден от д-р Борис Кузманов. По време операцияте се установява, че по предната стена на матката на възрастната жена има два полипа, заради което се прави пробно откъсване на част от единия, за да се извърши хистологично изследване. В обвинителния акт на прокуратурата се посочва, че тогава д-р Кузманов пробива предната стена на матката и перфорира тънкото черво на пациентката, най-вероятно по невнимание.

След операцията д-р Венкова започва да изпитва силни болки. Тогава д-р Кузманов прави ехография и разбира, че в корема й се събира течност. По-късно болките на жената стават нетърпими, заради което д-р Христо Кунчев, който поема нощната смяна, назначава лекарства за стимулиране на перисталтиката. Чак на сутринта обаче двамата лекари установяват, че пациентката е направила перитонит.

Налага се повторна операция по спешност. Д-р Кузманов и д-р Кунчев решават да извадят матката на колежката си. Два дни по-късно перитонинът вече е успешно преодолян, но на 26 септември Елена Венкова умира.

През лятото на 2011 година д-р Борис Кузманов е хванат с 11 грама хероин в джоба, което се равнява на 300 дози. Той е арестуван и пуснат под гаранция, като в съда признава, че дрогата е за лична употреба, тъй като от четири години е наркозависим.

Кузманов е племенник на бившата първа дама Антонина Стоянова, а майка му - проф. Йорданка Кузманова, е бивш ректор на Аграрния университет.

Издадената днес присъда подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.