Как да преборим наднорменото тегло и бяга ли българинът от вредните навици на масата?

Животът

07-11-2013, 13:25

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Специалисти дават отговор на въпросите в Пловдив

Храни ли се българинът здравословно, бяга ли от вредните навици? Тези и куп други теми разглеждат експерти в Пловдив. 

За Plovdivutre.bg гл. ас. д-р Петя Иванова от Отдел "Технологии за консервиране на храни" в Института за изследване и развитие на храните коментира тенденциите в здравословното хранене.

Забелязва се чувствително подобрение в това отношение. Доста хора обръщат внимание на здравето си и храната, която приемат.

Продължава да има има и такива обаче, които не се интересуват от състава и термичната обработка на продуктите, коментира ас. Иванова.

Съветът на технолога е да се набляга на пресни плодове и зеленчуци, както и техните сокове.

Приемането на продукти, които не са преминали през голяма термична обработка – леко задушени или сурови. Пилешкото месо и рибата трябва да са задължителна част от седмичното меню на човек.

Нека не забравяме, че всички тези екстри изискват парични средства. Не всеки има финансова възможност, за да се храни с качествени месни продукти. Затова учените от Иститута в Пловдив продължават усилено да работят за подобряване качеството на продуктите, които са достъпни за българския гражданин.

Като едни от най-ниско качествените съставки у нас са набухвателите. За производителите на такива продукти главната цел са евтини, но достъпни за потребителя храни.

По-скъпото обаче не винаги означава по-качествено, коментира Иванова. Все повече фирми държат на качеството на продуктите и гарантират за това със сертификати. Нека не забравяме, че самият консуматор не приема само по един продукт дневно, затова в един момент се получава натрупване на консерванти, добави тя.

Как да избавим децата от наднорменото тегло?

Наднорменото тегло е тенденция в цял свят. Институтът в Пловдив участва в разработки за здравословни менюта, които се предлагат на фирми, които изпълняват обществените поръчки на детски и учебни заведения. Това обаче не важи за дома. Майките нямат време да се съобразяват със здравословното меню на семейството. А трябва! Движението също играе главна роля в напълняването. Повечето деца наблягат на компютърните занимания, но има и доста училища, които предлагат извънкласни занятия – танци, спорт. Родителите трябва да амбицират децата си и да ги стимулират да извършват повече движения, коментира ас. Иванова

Ето и някои нови предложения за здравословно хранене,

които се разработват от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив:

Тестени продукти с намалено съдържание на захар или сол, както и сладко, конфитюр и продукти, които преминават през минимална термична обработка. Също така комбинация между пъпеш и боровинка, които ще се използват за направата на детски пюрета.

Как се правят? Намаля се температурата и времето на обработване на храните, за да се запазят полезните вещества и витамини в максимално количество. Нова машина за сушене на плодове и зеленчуци, чийто готов продукт ще намери употреба в готови супи и други.

Международната конференция "Храни, технологии и здраве – 2013", чийто домакин е Пловдив. Ще бъдат представени 64 доклада в четири направления - Здраве, качество и безопасност на храните, Суровини и материали за хранителната индустрия, Технологии за храни и напитки, Икономика и индустриален мениджмънт. Във форума участват специалисти от Русия, Унгария, Румъния, Сърбия и България. Проявата се организира от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив.