Карловци отново на бунт! Не си дават Куршум джамия

Животът

07-11-2013, 14:39

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще взриви ли Куршум джамия етническия мир в Карлово?

Борбата ще е до край, категорични са те

Карловци се стягат за голям протест. В събота, 9 ноември, те се събират на площад "20 юли", за да кажат "НЕ" на връщавето на Куршум джамия на Главното мюфтийство.

Преди дни Пловдивският Окръжен съд върна мюсюлманския храм и 2365 квардратни метра площи около него на мюфтийството. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов вече внесе жалба в Апелативен съд – Пловдив. В момента тече и подписка против решението, събрала до този момент повече от 6500 гласа в подкрепа на битката на общината.

"Ние, гражданите на Карлово, заявяваме, че не можем да загубим "Куршум джамия" като публична общинска собственост и настояваме да се пресекат намеренията тя да се превърне в действащ молитвен дом. Вярваме в справедливостта и компетентността на българския съд! Приканваме всички родолюбци да се присъединят към нас в Карлово - градът на Апостола Васил Левски", призовават будни граждани в социалните мрежи.

Проблемът не касае просто възстановяването на имот. Има реалност от взривяване на етническия мир в града, хората са много емоционално настроени. Никой не си е и помислял, че някой ще поиска тази част от културно-историческия център и то за религиозни цели. Още повече, че в града има действащ храм за мюсюлманите. Ако това се допусне, последиците са непредвидими, коментира кметът Кабаиванов.

Това е най-старата религиозно-историческа сграда в града, три пъти е обявявана за паметник на културата. "Куршум джамия" е построена през 1485г. За издигането й са използвани материали от разрушения манастир "Св. Спас", а колоните й все още носят християнски знаци. Джамията не се използва за молитвен дом повече от век. За мюсюлманската общност в Карлово има действаща джамия.