Руска баня в Албена

Мисия Добрич

07-11-2013, 14:44

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Удоволствието може да е споделено от 6 до 8 души

Ваканционно селище „Албена" предлага забавления и през зимния сезон. В уютна дача сред резервата „Балтата" се помещава руската баня. Къщата е изпълнена по традиционна технология, с ръчен труд, без нито един пирон. Тя е разделена на две самостоятелни части, всяка една със собствена парилка, баня, санитарен възел, антре и стая за отдих, като по - голямата разполага и с кухненски бокс. Удоволствието в банята може да е споделено, каквато е традицията, от група до 6 и 8 души. Предлагат се типични за руската баня метлички от бреза и дъб.

 

След паренето, гостите преминават в душ-кабини с хидромасаж. По време на почивките се предлага чай с мед, а в края на процедурите се предоставя възможност да се похапне традиционна руска храна и да се послушат популярни руски песни.

 

Руската баня е ритуал за пречистване далеч от градското ежедневие, популярна от ХI век.

Загряването се постига единствено и само чрез дърва, температурата не е така висока, както при сауните, но може да достигне до 60˚-70˚. Влажността в помещението е висока, а с помощта на метличките от бреза и дъб се постига стимулиране на кръвообръщението, оздравяващ ефект на дихателните пътища, отпускане на мускулатурата, профилактика на опорно-двигателния апарат, пречистване на кожата.