Протестиращи ще блокират Е-79 заради Банско, Разлог и Добринище

Политика

07-11-2013, 15:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи

Международният път Е-79 в района на Симитли ще бъде предупредително затворен на 11 ноември от 16,00 до 17,00 ч. Това обявиха от Инициативен комитет град Банско, Инициативен комитет за развитие на Разлог и Проект "Долината на Места" .

Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи", заявяват в съобщение до медиите организаторите.

 

Ето и пълния текст на съобщението:

"Поради забавяне на процедурите, излизаме на протест на 11 ноември (понеделник) от 16.00 до 17.00 часа, като предупредително ще затворим шосе Е79 в района на град Симитли

Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи. Точно преди 2 месеца, на 06.09.2013г., Даниела Бобева посети общините Разлог, Банско и Добринище. На срещите и в трите населени места тя декларира намерението си да съдействате за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости. На проведените дискусии в общините пред представители на Общинските съвети, кметове, бизнеса от региона, неправителствени организации и отделни граждани Даниела Бобева заяви, че ще се ангажира лично и ще поиска подкрепата на целия Министерски съвет за развитие на нашите райони. 
От тогава до сега няма предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера Даниела Бобева ангажименти. Същевременно през миналата седмица Министерски съвет взе решение, с Постановление за създаване на Междуведомствена работна група за разглеждане на само едно инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина. Недоумяваме защо се дава приоритет на един район от страната за сметка на друг. 
От 2008 година в нашия район има заявени реални проекти със започнати процедури на различен етап и това са ски зона БАНСКО за изграждане на втора кабина, ски зона КУЛИНОТО и ДОБРИНИЩЕ. Тези проекти образуват „Pirin Circle” общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура без изграждане на хотели, апартаменти в планината от 300 милиона евро. Ние категорично заявяваме, че развитието на Югозападна България, зависи най-вече от нови ски зони и от използване на термалните и минерални извори в района. 
Като представители на Инициативни комитети за развитие на Банско, Разлог, Добринище и другите населени места в долината на Места настояваме с бързината, която правителството обърна внимание на проекта в Рила, със същата бързина, в рамките на не повече от 10 дни, да бъдат предприети необходимите стъпки за реализация на трите проекта.
Ние сме много сплотени и консолидирани в исканията си за просперитет на нашите родни места и като доказателство за това в понеделник, 11 ноември, от 16.00 до 17.00 часа предупредително ще затворим шосе Е-79 в района на град Симитли."
Инициативен комитет град Банско 
Инициативен комитет за развитие на Разлог 
Проект „Долината на Места”