Красотата наистина носи щастие, но само при мъжете

Животът

08-11-2013, 00:10

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Появи се нов клон в науката – невроестетика

Група учени от Финландия установи, че красотата е признак за здраве, но само при мъжете.

Привлекателните на външен вид представители на силния пол се разболяват по-рядко, тъй като имат по-силна имунна система. За сметка на това при жените не е установена никаква връзка между имунната система и физическата красота.

В животинския свят красивият външен вид обикновено се свързва с добро здраве. Поради това когато избират партньор или партньорка, животните вземат предвид дали тялото му/й е симетрично, тъй като асиметрията често показва присъствие на заболявания или проблеми с гените. Хората също предпочитат симетрични лица, особено в страните, където има много случаи на зарази.

Но обсебването на хората от красотата не се обяснява само с медицински причини. Британският професор Семир Зеки подложил доброволци на томографско изследване, докато наблюдавали картини на големи майстори. Оказало се, че процесът активира обритофронталната кора, която отговаря за усещането на удоволствие. Зеки твърди, че художниците прибягват, без да го осъзнават, до методи, които стимулират тази зона.

Преди известно време се появи нов клон в науката – невроестетика, която изучава красотата. Според тази наука мозъкът определя образа като красив или грозен несъзнателно, още в първите 100 до 200 милисекунди. Осъзнаването на грозотата отнема повече време, тъй като може да се каже, че по природа разполагаме с детектор на красотата.

Това откритие може да се приложи при конкурсите за красота. Ако могат да се проследят процесите в мозъка на членовете на журито, би могло да се разбере коя от участничките математически е най-красива. /БГНЕС