Прокуратурата: Бисеров имал тайни сметки в Швейцария и на Сейшелите

Най-доброто от печата

08-11-2013, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването е за пране на пари и укриване на данъци

На третия ден, след като зам.-председателят на парламента Христо Бисеров подаде оставка, прокуратурата обяви, че го разследва за икономически престъпления.Следствен става не само той, но и доведеният му син Ивайло Главинков. Ще се събират доказателства по сигнал, че двамата са прали пари и са укривали данъци.

Ставало дума за неуточнен брой трансфери на големи суми в щатски долари и евро.
От края на 2012 г. досега били направени най-малко 3-4 превода от сметка на Бисеров в Швейцария до влог на доведения му син в Скопие.
Веднъж постъпили в Македония, парите били употребявани от Главинков по три начина - теглене в брой, влагане на срочни депозити и превеждане на солидни суми към свързани търговски дружества. Някои от получателите били регистрирани в офшорни зони на Сейшелските острови.
Бисеров е разследван и за документно престъпление, съобщиха от прокуратурата. Той представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата. Не декларирал авоарите от швейцарската си сметка, която излиза сега наяве.
Според последната декларация на Бисеров той и съпругата му Мария Добрева имат спестени 42 068 лв. в различни банки. От нея излиза още, че Мария е взела 184 000 евро заем от сина си Ивайло.
Превод на $ 300 000
"Във вземането на такъв заем няма логика - нито житейска, нито икономическа", заяви наш източник от разследващия екип.
Източникът на "Труд" посочи, че един от "прихванатите" преводи от сметката на Бисеров към доведения му син възлиза на 300 хил. долара. Според публикации имало и друг превод от 400 хиляди и трети от 50 хиляди долара.
Разследването срещу Бисеров и Главинков стартирало в сряда следобед, след като в прокуратурата пристигнала справка от ДАНС с данни за "евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система".
Запитан откъде е сигналът, шефът на агенцията Владимир Писанчев каза: "Вие казвате ли си източниците? Няма да коментирам."
Сигналът за съмнителните парични потоци от сметката на Бисеров към тази на сина му пристигнал в ДАНС от службата за финансово разузнаване в Македония.
След старта на разследването срещу Сивия кардинал, както някои наричат Бисеров, прокуратурата е разпоредила пълни данъчни проверки на фирмите му и на дружествата, свързани с доведения му син. Постановено било и разкриване на данъчната и банковата тайна. Подготвят се следствени поръчки за правна помощ до Берн и Скопие.
Нашите власти разчитат на международна помощ при изясняването на въпроса какви са основанията за откриване на банковите сметки, какво е движението на сумите по тях и какви са източниците на съответните доходи.
Прокуратурата ще поиска информация от ДАНС дали в нея има и по-стари сигнали срещу Бисеров и доведения му син и дали са били правени проверки по тях. “Труд” научи, че сигнали срещу Главинков са пращани и по-рано в ГДБОП, която се вля в ДАНС неотдавна.
Слух за странна среща
Плъзна слух, че вътрешният министър Цветлин Йовчев се е срещал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в събота - само ден преди Христо Бисеров да подаде оставка. ДПС и МВР единодушно и категорично заявиха, че това не е вярно.
Многозначителното е, че срещата, ако се е състояла, следва завръщането на Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев от САЩ. Тълкуванието е, че двамата са допълнили информацията на българските служби за Бисеров с данни от ФБР за движението на нечисти парични потоци по света.
Вероятно неслучайно бившият премиер Бойко Борисов попита: “Кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров? Кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от политика Бисеров, преди да му бъде поискан имунитетът?”
Запитан дали ще направи проверка за теч на информация от ДАНС, Владимир Писанчев каза: “А има ли теч на информация? Дайте да видим дали има теч и ако има, ще направим проверка.”
Помолен да коментира дали не е притеснително, че ДАНС информира прокуратурата за Бисеров, след като той вече е подал оставка и няма имунитет като депутат, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: “Има ли значение дали някой е с имунитет, при положение че има справка, която съдържа данни за престъпление? Ако беше още народен представител, ще му поискам имунитета, ако справката съдържа данни за престъпление.”
Любопитен детайл: преди дни бившата дясна ръка на Доган - Осман Октай, коментира, че Бисеров не е подал оставка, а е бил притиснат от Доган да го стори. Причината - Бисеров се опитал да го изолира от корпоративните кръгове, които Доган му позволил да управлява от 2005 г. В течение на това бил председателят на ДПС Лютви Местан.
“Доган е разбрал, че някой го е отписал и пенсионирал, и затова е помолил Бисеров да напусне”, заяви Октай. И уточни, че оставката на Бисеров е знак към всички във властта да не забравят кой командва. Бившият силен в ДПС прогнозира още, че след оттеглянето на Бисеров може да завалят още оставки в партията. Той посочи: “Бисеров няма да проговори от страх за живота си. Доган изчиства в партията си силните хора.”
Вчера в дома на Бисеров на столичната ул. “Хан Омуртаг” личеше, че има хора. Те обаче не пожелаха да отворят на екипа на “Труд”. Бисеров не бе открит и по телефона. Според БНР той е напуснал страната.
Версиите - енергетика, еманципация или разправа
Без дебати и в отсъствие на главния герой парламентът прие оставката на Христо Бисеров от парламента. Само депутати от ГЕРБ гласуваха или “против”, или “въздържал се”. Бившият вече депутат не се е появявал публично, откакто хвърли оставка в неделя. Според публикации той напуснал България, но лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че нямал такава информация.
Не е изключено проверката на висшия кадър на ДПС да е свързана с поредицата от проверки в енергетиката, намекнаха запознати с работата на ДАНС. Според търговските регистри Ивайло Главинков, доведеният син на Бисеров, има бизнес със соларни паркове, а и ДАНС бе натоварена от прокуратурата да се занимава със сектора “енергетика”.
Друга версия гласи, че Бисеров е “сготвен” с цел удар по ДПС. А трета - че е станал твърде “независим” от ръководството на движението. Последната версия се отрича неофициално от политици от движението, които поддържат връзка с него.
Виден активист на ДПС от Хасково - града на Бисеров, каза вчера пред “Труд”, че силата на политика и преди в СДС, и в движението била в това да дирижира задкулисните процеси, да работи с източниците на финансиране на дадена партия и да създава надеждни инструменти за укрепване на политическото влияние.
“Тази голяма сила се превръща и в огромна слабост, защото няма партиен лидер, който рано или късно да не се чувства застрашен. И единствената защита е отстраняването”, убедени с в местното ДПС.
Главинков - бивш служител на ЧЕЗ и голям инвеститор в слънчев ток
Бивш служител на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ и собственик на девет фирми, осем от които се занимават с фотоволтаици - така на кратко може да бъде представена кариерата на 38-годишния Ивайло Главинков, доведен син на Христо Бисеров.
Производители на енергия от слънцето коментираха пред “Труд”, че го познават основно като служител на енергото и само са чували за инвестициите му във фотоволтаици. ЧЕЗ уточни, че Главинков е работил в компанията над пет години, като е напуснал през лятото на 2012 г. Той бил служител в отдел “Бизнес развитие”.
Докато работил в дружеството, са създадени собствените му фирми и тези, в които участва като акционер, показа проверка на “Труд”.
За първи път името на Главинков се появи със скандал в публичното пространство през лятото на тази година, когато бившият икономически министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че той бил на шефска позиция в ЧЕЗ, докато държавата имала дял в дружеството. Историята остана без продължение. Държавата продаде дела си на ЧЕЗ през есента на 2012 г. Главинков напуснал компанията няколко месеца по-рано.
“Наистина Главинков работеше в ЧЕЗ, докато бяха основани фирмите му, но там процедурата за присъединяване на зелените централи е ясна и не виждам нищо съмнително”, допълни съдружникът му във фирмите “Солар Вижън” и “Марвик Лисово” Владимир Аличков, който е и зам.-председател на Българската фотоволтаична асоциация. Той допълни, че предприятията са финансирани чрез заемен капитал.
“Аз съм този, който се занимава с управлението на фотоволтаичните паркове, в които сме партньори с Ивайло Главинков. Изненадан съм от това, което се случва, но мога да ви уверя, че при нас всичко е прозрачно”, коментира пред “Труд” Аличков.
Справка в Търговския регистър показва, че Главинков притежава самостоятелно три фирми, които управляват три фотоволтаични централи, разположени една до друга. Това са дружествата “Солари Елов дол”, “Гилс” и “Гечев соларс”.
До 24 април тази година половината от компаниите са били собственост на по-малкия му брат Дамян Бисеров. Той е излязъл от тях точно на рождения си ден, показва Търговският регистър.
На същата дата е напуснал и друго предприятие - “Агророуд”, като Бисеров е прехвърлил на Главинков своя дял от 32% в него. Така батко му вече притежава 64 на сто от компанията, която се занимава със земеделска продукция. Това е единствената фирма на Главинков извън сферата на слънчевата енергия.
Пак според Търговския регистър фирмите, в които Главинков участва, са се финансирали основно със заеми. Централите край село Елов дол, Пернишко, са залог за три заема към “Търговска банка Д”, всеки от които на стойност 60 хиляди евро. Трите мощности са включени към мрежата на ЧЕЗ.
“Тракия енерджи”, в която доведеният син на Христо Бисеров държи 16 на сто, също се е финансирала с кредит от тази банка, но за 1,27 млн. евро. Залог е самата фирма и нейното имущество. Заложени са също така фирмите “Марвик Лисово” и “Агророуд”, но пред държавната Българска банка за развитие. Тя е отпуснала два кредита на компаниите за общо 7,4 млн. евро.
Хора от бранша коментираха, че действително има схеми за източване на пари през фотоволтаиците, но до момента нищо не подсказвало, че този случай е такъв.
Местан: Кой държи тайните?
След изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров става несъстоятелно твърдението, че някой е бил изритан от постове. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него Цацаров подсказал какви биха могли да са причините, които са накарали Христо Бисеров да се оттегли от политиката.
Местан отсече, че разбрал за разследването от главния прокурор. И обяви, че не е виждал и чувал Бисеров от деня, в който подаде оставка. “Казусът “Бисеров” няма да се отрази на партийния имидж на ДПС. Избирателите и членовете на движението знаят, че за личните дела се носи лична отговорност”, каза Местан.
Той попита: кой и защо разполага с класифицирана информация? Повод за това стана изявлението на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, който преди прокуратурата обяви, че Бисеров е разследван заради “сериозни финансови преводи от една държава към друга”.
ГЕРБ: Кой занесе тайните в сараите?
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира от фейсбук с въпрос: “Кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров? Кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от политика Бисеров? Кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите, за да може разследването да се води срещу гражданина Бисеров, а не срещу политика Бисеров?”
Преди прокуратурата да разкрие за какво точно е досъдебното производство срещу Бисеров, бившият МВР шеф Цветан Цветанов обяви: “Това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място.” Цветанов отказа да отговори дали разследването е от времето, когато той бе в МВР.
По-късно уточни: “Човек, който е работил в службите, човек, който следи политиката и участва в нея, може спокойно да направи подобен извод, че подобни политически решения, когато се взимат в една партия, те винаги са свързани с определени парични средства или преводи, които могат да бъдат направени от една държава в друга.”
БСП: Късно е за морални оценки
Очевидно има връзка между подадения сигнал от Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) за Христо Бисеров и оттеглянето му от политиката, обяви депутатът от “Коалиция за България” Антон Кутев в парламента вчера.
Социалистите не били обсъждали темата “Бисеров” с колегите си от ДПС.
“За мен е важно, независимо кой е човекът, за когото има сигнали в ДАНС и прокуратурата, те да бъдат проверени по надлежния начин и да сме абсолютно убедени, че няма никакво нарушаване и съмнение за нарушаване на закона. Разчитам на това - и ДАНС, и прокуратурата да си свършат работата”, категоричен бе Кутев.
Според него вече е късно да се дават морални политически оценки, тъй като Бисеров е подал оставка и е освободен от ръководни постове в парламента и ДПС. “Той си е подал оставката, т.е. той тази част от оценките вече я е предпоставил”, каза в заключение Кутев.
Повечето от социалистите отказваха да коментират темата с мотива, че нямат информация.