Кандидат без опит и партньори поиска енергийната борса

Най-доброто от печата

08-11-2013, 06:50

Снимка:

Валентина Петрова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Частната фирма е поканила за съакционер държавния системен оператор

"Категорично нямаме нищо общо", "нито сме ги одобрявали, нито ги подкрепяме". Това бяха коментарите на две големи европейски фирми за приписваната им подкрепа за компанията "Българска енергийна борса". Регистрираната преди шест месеца фирма кандидатства за лиценз за оператор на енергийната борса в България, след като преди месец Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ненадейно се отказа да създава борса. На 1 ноември "Българска енергийна борса" АД е подала заявление за лицензиране в енергийния регулатор, съобщиха от дружеството.

Борсовата търговия трябва да повиши конкуренцията на пазара и да позволи неговото освобождаване, така че регулираният сегмент да намалее, а разходите за работата на енергийната система да бъдат осветлени. В момента на пазара се търгува само с дългосрочни договори, а дериватите са непознати.

Първо за кандидата съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), после той разпрати съобщение до медиите. Председателят на регулатора Анжела Тонева е разпоредила документите да се разгледат бързо и да се установи дали може да бъде издаден лиценз.

Кой поиска борсата

"Българска енергийна борса" е с капитал 50 000 лв., показва справка в Търговския регистър. Учредителите са "Енергоремонт холдинг" (свързана с Богомил Манчев), която държи 30% от акциите, Камарата на строителите и енергетиците в България с 21% и Иван Жеков, който притежава 49%. Жеков е собственик на две фирми, които, поне по регистрацията си, се занимават със строителство и транспорт в Сливен. Освен него в управителния съвет на компанията влизат и Борислав Стоянов, Йорданка Тодорова и Борислав Лазаров, който е определен за представител на дружеството. В надзора на компанията участва и Асен Бабански, чиято фирма Би Ар Ди е свързана с финансово-брокерска къща "Фина-С" (собственост на "Бромак" на банкера Цветан Василев).

От "Енергоремонт холдинг" коментираха, че участието им в компанията е възможност да разширят бизнеса си извън инженеринговата дейност като използват специалистите си в областта на енергийния пазар и управлението на енергийната система. От дружествата казаха, че дадат повече информация след получаване на лиценза за борса.

"Очакваме решението на ДКЕВР. Ние сме отворена структура и към други акционери", поясниха за "Капитал Daily" от "Българска енергийна борса". Според съобщението кандидат-операторът на енергийния пазар се ползва с подкрепата и на европейската борса European Power Exchange (EPEX SPOT) и на три италиански компании. Едната е "ПВБ пауър България", която е член на камарата и изгражда руслови хидроцентрали по река Искър. Другите две са италианският системен оператор Terna и производителят на електроенергия, газ и въглища Edison.

От "Българската енергийна борса" твърдят, че имат разработени практики за организиране на борсов пазар на електроенергия и енергийни деривати, които са доказани в Европейския съюз. В момента се водят преговори с френската IT компания Atos, която може да достави софтуерната платформа, чрез която да се сключват сделките.

Въпрос на доверие

"Ние подкрепяме борсите в Европа и всеки друг инструмент, който подобрява работата на пазара. В този случай нямаме нищо общо с конкретната компания, която е нова на пазара", каза за "Капитал Daily" Ася Гекова, представител на италианската компания Edison в България.

Другата цитирана компания в прессъобщението на "Българска енергийна борса" -  European Power Exchange, също категорично отрече пред "Капитал Daily" да има нещо общо. "EPEX SPOT не може да потвърди твърдението на "Българска енергийна борса". Те никога не са се обръщали към нас. EPEX SPOT нито е одобрила, нито е подкрепила техните дейности."

Случаят доста напомня за Global Power Consortium, които се опитваха да закупят проекта за АЕЦ "Белене" и които твърдяха, че зад тях стоят солидни играчи в ядрения бранш. По-късно две от тези компании - Exelon и Sargent&Lundy, категорично отрекоха да са чували за инвеститора.

Новият кандидат за борсата изненада и бранша. "Сред търговците няма яснота около тази фирма, което предизвиква притеснения. По-голямо доверие би имало, ако държавна фирма е операторът", коментира за "Капитал Daily" председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев, който е и управител на "Алпик енерджи" за България. По думите му е нужно доверие и във финансовия клиринг на борсовия пазар.

"Българска енергийна борса" съобщи, че за целта заедно "с партньорите си от ЕС" вече е създала дружеството "Българска клирингова компания".

Прави впечатление, че компанията е основана два дни преди парламентарните избори тази година. Освен това за кратко в борда на ЕСО беше заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. Айолов е шеф на ЕСО между 2007 и 2010 г. След това е изпълнителен директор - "Техенерго",  собственост на "Енергоремонт холдинг".

Покана към ЕСО

"Българска енергийна борса" обяви още, че официално е поканила Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да стане акционер в новата фирма след проведени преговори с Министерството на икономиката и енергетиката. Според енергийния закон в страната може да има само един лицензиран борсов оператор. До редакционното приключване на броя "Капитал Daily" не се свърза с ръководството на ЕСО за коментар по отправеното предложение. От министерството отказаха да коментират темата преди решението на ДКЕВР.

Очакванията бяха борсата да заработи от началото на 2014 г., но през октомври ЕСО изтегли документите си за оператор на търговската платформа. Тогава от системния оператор коментираха пред Reuters, че са чакали повече от 5 месеца за одобрение от ДКЕВР. ЕСО беше бенефициент на значителна финансова помощ от норвежкото правителство за изгражадането на борсата и в края на миналата година дори се твърдеше, че за започнали сухи тренировки. От своя страна регулаторът обясни, че е поискал допълнителна информация преди окончателното си решение, но вместо това ЕСО е изтеглил без обяснения заявлението си за лиценз.