Оръдия от кремък и огладен камък намериха в Каблешково

Новините

08-11-2013, 15:43

Снимка:

община Поморие

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

11 гроба откриха археолози край Козарева могила

Успешен археологически сезон отчетоха изследователите на Козарева могила

Няколко цели керамични съда с различни размери - оръдия от кремък и огладен камък, керамични модели на масички с нарисувани очи и фрагменти от антропоморфна пластика, намериха археолози при разкопки в Каблешково.

Успешен археологически сезон отчетоха изследователите на Козарева могила. Ръководителят на разкопките доц. д-р П. Георгиева и заместник-ръководителите М. Попова и В. Данов, заедно със студенти от софийския университет са попаднали на много интересни открития, свързани с бита и ритуалите през елинистическия и енеолитния период.

В близост до могилата е издигнат землен вал -укрепително съоръжение, което е надграждано през различните епохи. Находките, намерени в него са от праисторията (енеолит и ранна бронзова епоха) и античността – елинистическата епоха.

Проучванията в централната част на селищната могила разкриха южните части на две големи частично вкопани сгради от горелия късно- енеолитен хоризонт. В една от сградите е открито изключително интересно съоръжение изградено от вертикално подредени пръти, привързани с въжета или пръчки и дебело обмазани с глина. В него са били поставени няколко керамични съда и две каменни чукалки.

"Предполага се, че съоръжението е било свързано с производството на съдове. В малкия по площ запазен участък от ранната бронзова епоха е открито обмазано с глина огнище, изградено на подложка от чакъл", казаха от екипа по разкопките.

Непосредствено под него са открити два големи керамични съда – плацина и амфоровиден съд от късния неолит.