"Ранобудните студенти“ обявиха Поход на справедливостта

Най-доброто от печата

09-11-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Окупаторите в УНСС показаха запис от скандалното изказване на ректора проф. Стати Статев; той ги покани на допитване

Продължават студентските окупации в няколко университета в страната. 

Отказ от окупация не може да има. Може да има само смяна на формата, в зависимост от това кое е успешно и кое не е успешно. Това каза тази сутрин по БНР един от активните протестиращи, Ивайло Динев.

Днес  протестиращите в Ректората на СУ, допуснаха свои колеги от Юридическия факултет, които имаха изпит от 11.00 ч. Динев уточни, че студентите допускат провеждането на поправителни изпити в по-малките зали на Ректората и не пречат на колегите си да се явяват. Той беше категоричен, че е невъзможно да има "нулева година" и това са твърдения, разпространяване от зложелатели.

„Поход на справедливостта" в неделя

На страницата си във „Фейсбук“, "Ранобудните студенти“ обявиха провеждането на общонационален протест „Поход на справедливостта", в неделя от 11.00 ч. Той ще започне   от стълбището на Ректората:

   

Излизаме, за да окупираме узурпирана България! 
Излизаме, защото е несправедливо заплатите и пенсиите да са по-малки отколкото политическият и икономическият каймак харчи за един обяд.
Излизаме, за да се противопоставим на бедността и безработицата. 
Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.
Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния.
Излизаме, за да не емигрираме.
Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.
Излизаме, защото не можем да търпим унищожението на природата.
Излизаме сега, докато не е дошъл гладът и не са спрели тока.
Излизаме преди да сме станали висококвалифицирани просяци.
Излизаме, за да кажем „стоп” на неумолимото превръщане на здравеопазването в привилегия. 
Излизаме, за да покажем, че има алтернатива отвъд партиите: гражданите са властта – ние сме суверенът.

Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ! 

Напук на всеобщото мнение ние не довършваме започнатото дело. Напротив, ние започваме нещо ново. Нямаме само памет, но и визия. Заставаме зад:

1. Отговорна държавна политика в образованието, която да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.
2. Изграждане на независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни олигархични или партийни интереси;
3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;
4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;
5. Прекратяване на системната практика държавните медии да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност.
6. МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

 

УНСС
Бисерите на Стати Статев

В УНСС продължава напрежението между ръководство и окупатори. В своя декларация днес младите хора отклониха покана на Ректорско-деканския съвет и на Съвета на старейшините на университета, за участие в допитване до студентите относно нагласите им към студентските протести.

   

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, Ранобудните студенти УНСС,
Обединени от чувството ни за ценностен дълг,
Обезпокоени от моралния упадък на политическата система и плутократичния модел на управление,
Убедени в легитимността на действията си, обусловени от липсата на алтернатива за отпор срещу отчайващата нечуваемост между политиците и обществото:

1. Благодарим на Ректорско-деканския съвет и на Съвета на старейшините на УНСС за отправената покана към нас за участие в допитване до студентите относно нагласите им към студентските протести.
2. Изказваме съмненията си относно необходимостта от провеждане на подобно допитване, съпътствано от „студентски форум, който да обсъди резултатите от допитването и да изрази представителна студентска позиция.“ Съгласно официално проучване на „Алфа Рисърч“, извършено в периода 26-31 октомври 2013 г., над 77 % от населението във възрастова група 18-30 години подкрепят протестите. Същевременно, след окупацията на аудитория 2006 в УНСС, в подписката на Ранобудните студенти в подкрепа на действията ни са се подписали над 1600 студенти от УНСС. Смятаме, че посочените цифри са достатъчен показател за мнението на младите хора по повод окупацията на университетски зали като форма на протест. От друга страна, изразяваме силните си опасения в предварително дирижирания характер на предлаганото от Вас допитване, което ще доведе до нашето дискредитиране и опетняване в очите на студентската общност.
3. Изразяваме острото си несъгласие с предлаганите от Вас дискусии, с участие на председателите на парламентарните групи, които са в ярък разрез с общата позиция на Ранобудните студенти да не се преговаря с хора от властта преди г-н Пламен Орешарски да е подал оставка, а 42-то Обикновено Народно събрание да е разпуснато.
4. Утвърждаваме намерението си, изложено още в окупационната декларация, да не влизаме в открити конфронтации с академичното ръководство на УНСС, както и със Студентски съвет, независимо от ежедневните нападки към нас чрез разнообразни медийни изяви.
5. Любезно отклоняваме отправеното към нас предложение, потвърждавайки, че представители на Ранобудните студенти УНСС, окупирали аудитория 2006 в университета, няма да вземат участие в подготвената инициатива.
6. Заявяваме желание да дебатираме каузата, позициите и методите ни с всички студенти от УНСС в аудитория 2006, където се влиза срещу студентски документ. Твърдо вярваме, че окупацията, както всяка форма на граждански протест, създава известни неудобства на останалите граждани, но с оглед на критичната ситуация в страната, безнравствеността и дебелокожието на управляващите, е повече от наложителна.
7. Подчертаваме, че до момента действията ни нямат пагубен ефект върху възпрепятстваните учебни занятия, тъй като до приключване на окупацията занятията от зала 2006 са преместени в аулата на Колежа по телекомуникации и пощи (ПИС), ул. "Акад. Стефан Младенов" № 1.

 

Вчера студенти, присъствали на скандалната среща в ректора на УНСС проф. Стати Статев, изпратиха видеозапис в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия. 
Той пътвърждава думите на студентката, която преди дни разказа по БТВ, че ректорът й предложил „с една декларация или с един телефонен разговор” да бъде прехвърлена в Софийския университет, ако там „толкова й харесва”.

Ако ще ми давате пример със Софийския университет, ще ви раздам по един бял лист и ще ви подпиша искане да ви приеме колегата Илчев. Ако на някой не му харесва в УНСС, а му харесва повече в Софийския университет – да отива там!”, обявява проф. Статев пред окупаторите в аудиторията.
През по-голямата част от разговора тонът му е ироничен, а на моменти в думите му се долавя заплаха.
„Единственото, което ви пази, е че гледам на вас с неособено голямо уважение, но като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили”, казва той на изненаданите студенти.

В този момент към него е отправена реплика от залата: „Въпросът е дали ни харесва в България повече, или в чужбина!”, казва студент.
„Ами отивайте в чужбина, колега, но не пречете на тия, които искат в България да учат! В момента вие пречите на хората да имат занятия. Всичко останало са евтини провокационни въпросчета!” отговаря ректорът, съвсем в контекста на разговора.

Връх на реториката му обаче е следната реплика:
„Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Щото и срещу това можем да стачкуваме! Не е трябвало да измират толкова красиви животни”.