Местан заговори за отпадане на банковата тайна за висши политици

Най-доброто от печата

09-11-2013, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕК до края на годината трябва да изработи определение какво е "организирана престъпност", което да важи във всички европейски държави

кандалът с разследването на Христо Бисеров за пране на пари роди политическа новина вчера. В опит да измести фокуса от ДПС лидерът на движението Лютви Местан обяви, че партията му би подкрепила инициатива за отпадане на банковата тайна за висшите политици. Дори сама би предложила законодателни промени. От обясненията му стана ясно, че идеята е в зародиш и няма яснота как ще стане това, но повече се разчита на европейския дебат. "Заради интернационалния характер на казуса този въпрос трябва да се реши с европейски регламент, ратифициран от всички страни членки. Тогава всяка една банка ще бъде задължена, като получи списък на висшите политици, да провери и да разкрие банковите им сметки, ако имат такива", обясни наследникът на Ахмед Доган. 

На 23 октомври Европейският парламент възложи на Еврокомисията до края на годината да изработи определение какво е "организирана престъпност", което да важи във всички европейски държави. От догодина започва работата по Европейския план за действие през периода до 2019 г. Една от задачите в него е да се махне банковата тайна. Предстои да се реши дали ЕП ще гласува регламент или директива. Регламентът автоматично става част от нашето законодателство, а директивата повелява всички страни от ЕС да променят съответните закони в съответствие с нейните изисквания.

Местан обеща ДПС да участва активно в този процес и на европейски, и на национално ниво. 

Заместникът на Местан в партията Алиосман Имамов призна пред "Сега", че темата за банковата тайна и евентуални законови промени, свързани с нейното отпадане, не е обсъждана в ръководството на ДПС. "Интересна идея", бе предпазливият коментар на зам.-шефа на бюджетната комисия Петър Кънев от левицата. По думите му трябва да се види първо как ще завърши дебатът в ЕС по темата. ГЕРБ пък заподозря опит за отклоняване на вниманието от основната тема. "Подобно предложение звучи малко дискриминационно на пръв поглед", заяви депутатът Владислав Горанов. Според него заигравката с доходите на политиците е прах в очите на хората. "Видя се, че имотните декларации, които висшите политици са длъжни да попълват, не вършат работа в случай като този с Христо Бисеров", добави той. "Нека ДПС да си го подготви (проекта), както направиха с този за офшорките. Сега се видя, че е имало за какво", иронизира той по повод обвиненията срещу Бисеров за пране на пари през офшорки. 

За пореден път Лютви Местан се опита да се разграничи от бившия си заместник в партията. Вчера той настоя разследващите органи да кажат от кой точно период са тайните сметки на Бисеров и дали засягат "периода на битността му като член на ДПС", или са отпреди това. "Нека максимален обем информация, без това да засяга хода на разследването, да се предостави на обществеността", призова лидерът. Той предположи, че Бисеров е в страната, но повтори, че от неделя не са се чували. 
---------КРЯСЪЦИ 
Декларация на ГЕРБ, прочетена от Цвета Караянчева, предизвика леки вълнения в пленарната зала. Депутатката обвини ДПС, че разиграват обществеността с публичен театър по случая "Бисеров". И обобщи, че досега българският парламент не е бил замесен в по-голям политически скандал. Караянчева не пропусна случая да вмъкне в изказването си обявения за наркотрафикант сърбин Сретен Йосич, чийто престой в България изясняваше временна комисия, начело с Бисеров, и припомни неговия въпрос към Цветан Цветанов: "Боли ли, като ви вадят зъбките?" Това възпламени темпераментния Лютви Местан, който изтъкна, че случващото се е свидетелство, че в България е настъпила промяна, след като съдебната система застига и управляващите, което е било невъзможно в мандата на ГЕРБ.