ПУ се среща с Университета от Флоренция

Мисия Пловдив

09-11-2013, 09:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събитието е посветено на Международната година на статистиката

Семинар, посветен на Международната година на статистиката – 2013 г., организира на 9 ноември Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ съвместно с Факултета по статистика и информатика на Университета във Флоренция. Темата на семинара е „Нови перспективи в преподаването на статистика в областта на икономическите и социалните науки”. Той се провежда в рамките на проект „Съвременни изследователски методи и технологии в икономическите и социалните науки“, реализиран по линията на Фонд „Научни изследвания“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

В събитието ще се включат икономисти, статистици, социолози, математици и информатици от висши училища и институти в страната и чужбина. Това съобщи доц. д-р Анна Велева, ръководител на Катедра „Финанси“ във ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски“. В програмата са предвидени 5 научни сесии, като 4 от тях ще се проведат в първата половина от деня. Тогава ще бъдат представени и дискутирани темите „Опознаване на икономическите и социалните факти чрез статистически данни“, „Конструиране на комплексни показатели“, „Измерване на промени в социално-икономическите явления и процеси“ и „Научното значение на статистическите прогнози“.

Сред докладчиците ще бъдат проф. Филомена Маджино от Университета във Флоренция, Италия и проф. Джон Ансън от Университета „Бен Гурион“ в Негев, Израел. От българска страна лектори ще бъдат проф. Елка Тодорова от УНСС, доц. д.м.н. Леда Минкова от СУ „Св. Климент Охридски“, хон. ас. Василка Събева от Университета по хранителни технологии, Пловдив. Доц. д-р Галина Илиева, гл. ас. д-р Таня Янкова и хон. ас. Станислава Клисарова от ПУ „Паисий Хилендарски“ ще представят информационните технологии в съвременното обучение на финансови специалисти.

Втората част на семинара е посветена на обучението по статистика.  Доклади по темата ще изнесат проф. д.с.н. Марта Сугарева от Катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ във ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски“, доц. д-р Емилия Ранчева от Аграрния университет, доц. д-р Мариян Илиев от Технически университет – София, ас. Мария Добрева и хон. ас. Василка Събева от УХТ – Пловдив, доц. д-р Максим Молхов от Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Софтуерна програма в помощ на обучението по статистика ще представи гл. ас. д-р Таня Янкова от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Финалът на събитието ще бъде даден от 16:00 часа с представяне на монографията „Съвкупностният подход в статистиката“ с автор доц. д-р Анна Велева.