"Хъбъл" видя астероид с 6 опашки

Новините

09-11-2013, 09:57

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Такова чудо на природата и Космоса учените не са виждали досега

Странни обекти населяват Космоса. Като например астероид с 6 кометни опашки, който е "уловен" от телескопа "Хъбъл" в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, пише БТА.

Учените твърдят, че за пръв път виждат нeщо подобно. Опашките дори променят формата си, докато от астероида се сипе прах.

Астероидът Р/2013 Р5 изхвърля прах периодично поне от пет месеца. Възможно е той да се разпада. Учените от университета на Калифорния в Лос Анджелис мислят, че от бързото въртене на астероида повърхността му се разлита.

Причина да се върти бързо, е налягане от слънчевите фотони – малки частици светлина или електромагнитна радиация. Вероятно той е фрагмент от по-голям астероид, пострадал от сблъсък преди 200 милиона години.

Астероидът е забелязан от учени с телескопа Pan-STARRS в Хавай през август. "Хъбъл" улавя всички опашки през септември. Компютърните модели показват, че прашните струи вероятно са започнали да се оформят през април 2012 г. Слънцето разтяга този прах в опашките, които виждаме.

Астрономите ще наблюдават астероида за признаци, че се разпада – процес, който предполагат, че е често срещан, но никога не са наблюдавали.