Когато искат да ви изгонят от фирмата

Животът

09-11-2013, 10:28

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уволнението не е никак приятно нещо. Вярно е, че то не става от раз, тъй като има и куп законови процедури (необходими са писмени предупреждения, обяснения и т. н.), но пък е хубаво да не ви дойде някое изневиделица. А за тази цел, трябва да усещате добре обстановката около себе си.

Ето и знаците според експерта в кариерното развитие Моника Уофърд, че шефът ви е нарочил и търси начин да ви уволни максимално бързо:

1. Дистанцира се: Когато нещата се влошат, става някак неудобно и всеки тръгва в различна посока. Ако шефът ви ви избягва, или пък се държи дистанцирано и надменно, това може да е, защото не знае как да ви съобщи намерението си.

2. Товари ви допълнително с работа: Вече няма смях и закачки в офиса? Атмосферата е сериозна, а вас ви товарят като магаренце още и още с идеята да се издъните някъде и да може лесно да ви уволнят.

3. Викат ви от човешки ресурси на разговор: Този отдел рядко се намесва у нас, но ако получите телефонно обаждане оттам и то е определено като „просто разговор“, знайте, че не ви чака нищо добро. Хората от отдела вероятно ще ви разпитват за ежедневната ви работа с идеята да намерят сламката, която може да помогне да ви освободят от фирмата.

4. „Разследват“ работата ви в детайли:  Ако шефът ви постоянно се вторачва във вашата работа, заяжда се за някакви детайли или ви кара да преработвате документи постоянно, защото нещо не му харесва, то вероятно ви е нарочил. И не говорим за единичен случай, а за системно вторачване в подробностите и мърморене по въпроса.

5. Вече не ви дават важни казуси/задачи: Ако почувствате, че ви дават прекалено елементарна работа, която е далеч под способностите ви, вече не ви питат за мнение по дадени проекти и т. н., вероятно вече ви търсят заместник и искат постепенно да ви откъснат от същността на работата в компанията. Колкото по-малко знаете какво се случва, толкова по-малка опасност представлявате за компанията, ако ви махнат.

6. Слухове и шептене: Ако колегите ви започнат да си шушукат, когато сте наоколо, но не споделят с вас, е време да се усъмните, че нещо не е наред. Дръжте очите си отворени и се огледайте дали не ви следят с интерес. Може да попитате вяло за какво става въпрос, в зависимост от това дали ще се дистанцират и дали ще им стане неудобно, може да разберете дали си говорят конкретно за вас.

7. Внимавайте какво подписвате: Ако горните знаци са част от вашето ежедневие, бъдете много внимателни какви документи ви дават да подпишете. Четете всеки ред внимателно, защото това може да е шанс за вашия работодател „да се отърве“ от вас лесно, ако подпишете нещо в свой ущърб от невнимание.

8. Доверете се на инстинктите си: Всеки човек има инстинкти. Понякога те се появяват много рано, но тъй като налице ги няма другите знаци, ги пренебрегваме. Запитайте се дали няма нещо нередно? Дали се чувствате добре във фирмата и дали това е работата, която искате? Помислете си добре, преценете си възможностите и може да се окаже, че е по-добре за вас да се махнете преди висшестоящият да е взел това решение вместо вас.

Източник: tialoto.bg