Кое всъщност е по-вредно?

Животът

09-11-2013, 12:22

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Според лекарите въглехидратите са по-нездравословни за артериите, отколкото маслото и сметаната

Мазнините са едни от най-заклеймяваните хранителни съставки.Около  тезата за тяхната вредност  е създадена цяла индустрия за  нискомаслени продукти.   Изследванията от последните години доказват обаче, че До този момент премахването на маслото, сметаната и мазните меса от менюто може да навреди повече на сърцето, отколкото да му бъде в полза. Лекарите настояват, че е време митът за ролята на наситените мазнини в сърдечносъдови заболявания да бъде разрушен.  Последните проучвания показват, че наситените мазнини дори могат да имат защитна функция.

Професор Дейвид Хаслам обяснява  грешното тълкуване на най-ранните изследвания. Той смята, че по онова време учените са приели, че увеличаването на мазнините в кръвта е причинено от увеличаването на наситени мазнини в храната. Сега обаче е известно, че истинските виновници за това са рафинираните въглехидрати и захарта.  Друго американско проучване показва, че диетата с ниско съдържание на мазнини е по-лоша за здравето, отколкото тази с ниско съдържание на въглехидрати като картофи, тестени изделия и хляб, пише вестник Daily Mail. Хранително-вкусовата промишленост компенсира липсата на наситени мазнини чрез добавяне на повече захар.

Многобройни изследвания потвърждават факта за зависимостта между употребата на бял хляб и възникването на рак, диабет, сърдечни заболявания. При постъпването на белия хляб в организма, както и на сладко, в кръвта бързо се освобождава захар. Системната употреба на хлебни изделия и сладко води до повишаване нивото на кръвната захар, затова има риск при жените от поява на рак на гърдата, а при мъжете - на рак на простатата.  Резултатите от изследвания  показват, че показали, че при хората, които приемат по пет филии бял хляб дневно, риска от раково заболяване е почти двоен. Бялото брашно е изчистено от всички полезни вещества и няма никаква хранителна ценност, освен това нанася на организма вреда във вид на болести и излишни килограми.Новите данни са доста притеснителни на фона на статискиката, че българинът яде най-много бял хляб.

Учените  препоръчват, че  за  доброто здраве са  задължителни  естествени продукти и хлебни изделия, изпечени от натурално брашно, което не е изчистено, и продукти  без добавки и и химически вещества.