Земеделците се разцепиха

България има нужда от силен дясно-центристки Земеделски съюз, заявиха недопуснатите на Конгреса делегати

Със скандал бе белязан Третият редовен конгрес на партия „Обединени земеделци".

Вратите на зала България днес бяха под охрана от наета частна фирма, която допусна само предварително определени от председателя Петя Ставрева делегати.

Първият председател на ПП „Обединени земеделци“ Георги Димитров и Елица Христова, бивш председател на ВКРС не бяха допуснати до Конгреса, въпреки че са редовно избрани делегати. На форума не бяха допуснати и делегати от Пловдив, Харманли,  Димитровград, столичната община „Красно село" и цялата област Монтана.
Двамата заместник-председатели 
Георги Каркъмов и Моньо Христов, както и още четирима члена на Постоянното присъствие, заедно с 16 общински организации напуснаха конгреса

Действията им са мотивирани от „злоупотреби с устава и нарушения в подготовката на конгреса".

В резултат на скандала напусналите III Редовен Конгрес на ПП „Обединени Земеделци“ излязоха с Декларация, в която се изтъкват основните нарушения, допуснати от Председателя на организацията Петя Ставрева, както през времето на председателстването й, така и по време на самия Конгрес.
Ето и пълния текст на декларацията:

ДО ДЕЛЕГАТИТЕ НА III РЕДОВЕН КОНГРЕС НА ПП „ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“


Уважаеми делегати и гости на III Редовен Конгрес на ПП „Обединени земеделци“,

Ние, долуподписаните, активно участвахме в учредяване на ПП „Обединени земеделци“, водени от убеждението, че България има нужда от силен дясно-центристки Земеделски съюз, основан на политичска програма с ясно изразени ценности и принципи в защита на народовластието, демокрацията, върховенството на закона, толерантността, правата и свободите на гражданите и свободата на словото.

Основна цел, която си поставихме беше заемането на сериозни и устойчиви позиции в обществено-политическия живот на страната, отговарящи на значимостта на Земеделското движение за демократичното развитие на страната ни. Изпълнението на тази цел минава през:
- Организационно и кадрово укрепване на организацията и засилване на участието на млади хора във всички структури и в ръководните органи на Съюза;
- Консолидация на земеделските сили на принципна основа;
- Засилване на връзките с браншовите и други неправителствени организации;
- Засилване на влиянието ни и припознаването ни от широки слоеве на населението, като защитници на техните интереси;
- Рязко засилване на диалога и дискусиите вътре в организацията и строга координацията между националното ръководство, областните и общински организации.

В изпълнение на тези цели, на Втория редовен конгрес ние гласувахме доверие в ръководството на организацията да влязат млади хора и безрезервно ги подкрепяхме.

Две години и половина по-късно дойде време да си зададем въпроса – каква е равносметката за дейността на ПП „Обединени земеделци“ от последния Kонгрес досега. Какво е свършено и какви са постигнатите резултати от работата на организацията и подмладеното й ръководство?

Резултатите през последните две години могат да се обобщят по следния начин:
- Липса на визия, стратегия и политика на Съюза;
- Пълна липса на експертна дейност;
- Липса на взаимодействие с браншовите организации, дори с тези от земеделския сектор;
- Практически липса на младежка организация в Съюза;
- Лоша кадрова политика, водеща до обезличаване на организацията;
- Липса на диалог и дискусии вътре в организацията;
- Липса на проект за пътя, по който ПП „Обединени земеделци“ трябва да върви и на ясно изразена коалиционна политика и политика относно консолидацията на земеделските сили.

Всичко това обезличи Съюза и понастоящем той е гладан със снизхождение от другите политически сили – потенциални коалиционни партньори от център-дясното пространство. ПП „Обединени земеделци“ изпадна в тежко политическо положение спрямо другите демократични политически сили в държавата, в резултат на което някои от тях се възползваха от Съюза за определени свои цели.

През изминалия период бяха извършени и редица нарушения на Устава на ПП „Обединени земеделци“:
- В нарушение на Устава не бе приет окончателен бюджет на Съюза от Постоянното присъствие;

- В нарушение на Устава се извършваше безконтролно изразходване на бюджетните средства, без да е даван отчет пред Постоянното присъствие;

- В нарушение на Устава, Постоянното присъствие беше елиминирано като орган за вземане на решения. Чрез манипулация на членове на Управителният съвет се провеждаха заседания и се вземаха решения, касаещи коалиционна политика и свикване на Редовен Конгрес на ПП „Обединени земеделци“ – дейност в правомощията единствено на Постоянното Присъствие.

- В нарушение на Устава Управителният съвет взе решение Председателят еднолично да организира Конгреса.

- Не бяха представени за обсъждане в Постоянното присъствие проекти за актуализиране на политическа програма на Съюза и промени в Устава на организацията.

- Не беше направен задълбочен анализ на резултатите от последните избори, в резултат на който да бъде изградена визия за развитието и бъдещата коалиционна политика на Съюза.

Всичко това принуди шестима членове на ръководството, на база разпоредбите на Устава, да свикат заседание на Постоянното присъствие при определен дневен ред. Вместо обаче да се проведе конструктивно заседание, на което да се обсъждат истинските проблеми на Съюза, Председателят видя в този уставен акт заплаха и организира кампания за дискредитиране на членовете на ръководството, обявявайки ги за разколници.

Обезпокоителен е начинът, по който се подготвя Третия конгрес на ПП „Обединени земеделци“ – в пълна непрозрачност, в нарушение на Устава и под диктовката на Председателя. Това го превръща в непредставителен и формален форум за вземане на решения, без предварителни дискусии и диалог за политическото и организационното състояние на организацията.

В момент, в който хората са на улицата, искайки нов морал и прозрачност в политиката, ПП „Обединени земеделци“ се върна десетки години назад с непрозрачната си дейност и пълно потъпкване на демократичните правила.

Динамичната обществено-политическа обстановка изисква изграждане на една здрава платформа, която ще ни позволи да бъдем едни от най-силните и устойчиви политически организации в страната.

Ние сме едни от учредителите на ПП „Обединени земеделци“! Нашето желание е за консолидация на земеделските сили и за активно участие в политиката на страната.

Независимо от създаваните настроения срещу нас, ние ще работим за укрепване и засилване на влиянието на Земеделското движение.

Виждаме реална перспектива да направим това като сдружени земеделци.
Другият начин е да го направим и просто като граждани на България!

От:
Моньо Христов – зам.-председател на ПП „Обединени земеделци“
Георги Каркъмов – зам.-председател на ПП „Обединени земеделци“
Любен Вичев – член на Постоянното присъствие
Валя Колева - член на Постоянното присъствие
Гичка Кърнева - член на Постоянното присъствие
Йовко Филев - член на Постоянното присъствие
Теодора Андреева – председател на Клуба на Жените земеделки
Елица Христова – член на ЗМС
Петко Ношков – ветеран от Община Бургас
Цоло Цолов – ветеран от Община Свищов


И сдружените земеделци от:
София, Р-н Красно село
Пловдив –град
Община Опан
Община Николаево
Община Мъглиж
Община Павел баня
Община Раднево
Община Чирпан
Община Гурково
Община Харманли
Община Монтана
Община Георги Дамяново Община Брусарци
Община Якимово
Община Берковица
Община Лом