Нов сигнал до прокуратурата заради сделка с Колодрума

Крими

10-11-2013, 06:26

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Има шанс изпълнителното дело да се стопира, ако междувременно по сигнал на НАП се задвижи процедура по несъстоятелност

Общинската администрация да сезира НАП за образуване на дело за несъстоятелност на дружеството със смесено участие "Венис комерс" - това е решила на свое заседание правната комисия към местния бургаски парламент, пише в. "24 часа".

Освен това от комисията са преценили, че е необходим нов сигнал до прокуратурата. Искаме държавното обвинение да се произнесе дали има извършено престъпление при увеличаването на капитала на дружеството, обясни председателят на комисията Стоян Евтимов.

"Венис Комерс" е приемник на създаденото преди 7 години акционерно дружество с частно и общинскО участие "Колоездачен клуб - К.К. Бургас", в което общината влезе с апортна вноска - терена под колодрума. Парцелът с площ близо 20 000 кв.м. е на бул. "Стефан Стамболов".

Още при създаването на АД-то противниците на проекта изразиха съмнения, че интересите на общината не са надеждно защитени, тъй като Управителния съвет може да променя капитала, без да е необходимо решение на Общото събрание на акционерите. Така през 2008 г. - капиталът на дружеството беше увеличен от 6,4 на 16,4 млн. лв., като новите 10 млн. поименни акции бяха изкупени от две фирми - П.К.М. и "Глобал турс". "Колоездачен клуб - К.К. Бургас" бе преименувано във "Венис Комерс" АД, а делът на общината се обезцени.

В края на октомври т.г. Общинският съвет изпрати до местната администрация предложение за откриване на производство по несъстоятелност на "Венис комерс". Във връзка с това кметът Димитър Николов пък им е върнал отговор, според който - от една страна няма правни основания за такова производство, а от друга - този ход ще натовари администрация с допълнителни разходи, а по процедура нейните претенции ще се удовлетворят след всички останали.

Кореспонденцията кмет - Общински съвет е израз на отчаяните опити на общинарите да спасят златния терен. Наскоро по молба на "Булида" ООД, към която "Венис комерс" АД е задлъжняла, колодрумът бе обявен за публична продан от частния съдебен изпълнител Таня Маджарова. Началната му цена беше 9 980 250 лв., но при първия търг кандидати не се явиха. Сега тече втора процедура като цената е редуцирана с 20 процента. Оферти на този етап отново липсват.

Има шанс изпълнителното дело да се стопира, ако междувременно по сигнал на НАП се задвижи процедура по несъстоятелност, смята председателят на правната комисия Стоян Евтимов.