Внимание: Паяците вдигат коли и през уикенда

Мисия Пловдив

11-11-2013, 12:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

3 милиона лева ще са приходите от Синя зона тази година

През октомври месец от Синя зона в Пловдив са събрани 305 000 лева. Това е първият случай, при който в рамките на месец приходите от общинско предприятие надхвърлят 300 хиляди лева. Това обяви кметът Иван Тотев. Той уточни, че до края на годината се очаква приходите от Синя зона да достигнат 3 милиона лева, което е с около 500 000 повече от предварително заложените.

По думите на Тотев гражданите все повече използват и електронното СМС-паркиране, като на ден се регистрират около 1700-1800 СМС-а. Това е реален ръст с около 30 на сто спрямо пролетта. През последните месеци е нараснал и броят на поставените скоби на неправилно паркирани автомобили, като само за този месец те са вече 700. „Увеличението, което е с около 80 процента, се дължи най-вече на засиления контрол”, уточни Тотев. Той напомни, че така наречените паяци работят и в събота и неделя и гражданите трябва да се съобразяват с това.  

Тотев окачестви твърденията за очакван дефицит в края на годината като абсурдни, като уточни, че няма как една община да завърши годината по този начин. Той отхвърли и твърденията, отправени от Съюза на икономистите по време на кръгла маса миналата седмица, според които съществува сериозен риск за бюджета на града. „Не може да се прави кръгла маса за бюджета на Пловдив без на нея да присъства община Пловдив, тъй като само тя има точните данни”, заяви кметът. Той уточни, че през следващите три години ще бъдат изчистени напълно плащанията по 50-милионния заем, взет по времето на д-р Чомаков. Именно след три години ще започнат и плащанията по новия кредит, тъй като има гратисен период, като вноските няма да са повече от 4,5 милиона лева годишно. Тотев припомни, че три поредни години Стандард енд Пуърс вдига кредитния рейтинг на Пловдив и сега само две общини са с най-високия такъв в страната - Пловдив и София.

„Категорично заемът, който планира община Пловдив, няма да доведе до увеличение на данъците”, заяви кметът по повод предупрежденията, че това ще се наложи в бъдеще, за да се компенсират плащанията по заемите. Нещо повече – общината предлага 50% намаление още за 2014 година на данък Мотори и разрешителните за превозвачески услуги на територията на община Пловдив.