ЖП линия Карнобат - Синдел за 170 млн. евро прави бърза връзка между Бургас и Варна

Новините

11-11-2013, 13:44

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

"Железопътната" магистрала Черно море значително изпреварила автомобилната, според зам. транспортния министър

"Ако можем да говорим за "железопътна магистрала Черно море", то тя значително изпреварва автомобилната.

В новия програмен период предстои да изградим жп линията Карнобат – Синдел. По този начин, с една сравнително малка инвестиция от 170 млн. евро, ще направим бърза връзка между Северна и Южна България и най-важното – между пристанищата във Варна и Бургас".

Това каза в Бургас зам.-министърът на транспорта Петър Киров по време на форума "Черноморският автомагистрален пръстен – предизвикателства и перспективи".

АМ "Черно море" е важна не само за развитие на транспортните ни връзки със страните от Черноморския регион, но и за подобряване на конкурентоспособността на българските пристанища, посочи още Киров.

Темата на форума е обвързана с целите и приоритети на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Една от поставените цели пред страните-членки на организацията е координираното планиране и изграждане на Черноморския автомагистрален пръстен.

Той ще бъде съставен от основно направление и необходими пътни връзки с дължина е около 7 000 км.

Бъдещият автомагистрален пръстен трябва да отговаря на съвременните стандарти за пътна инфраструктура и на изисквания на международния товарен трафик по отношение на носимоспособност, комфорт на пътуването, сигурност и безопасност.