50-години от първия полет на МиГ - 21 отбелязва Граф Игнатиево

Мисия Пловдив

11-11-2013, 15:41

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Авиобазата отваря врати за посетители. Заповядайте!

Утре авиационната база Граф Игнатиево отбелязва 50 години от първия полет на самолет МиГ-21 в българските Военновъздушни сили. Точно на тази дата през 1963 г. от 19-ти изтребителен авиационен полк - Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители в 09,00 часа. Официалната церемония ще започне в 10,00 часа пред монумента на самолета. След нея ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

По време на празника, гостите и посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21, с негови агрегати и системи, както и да наблюдават демонстрация на обслужването на някои от тях от инженерно-техническия състав на базата. Полетите на самолети МиГ-29, Пилатус PC-9M и L-39 през този ден ще бъдат авиационен поздрав към юбиляра.

Програмата за деня включва още премиерна прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските Военновъздушни сили, който ще бъде представен в киносалона от 11.00 ч. Следва музикално-танцова програма на изпълнинели от Представителния Ансамбъл на Въоръжените сили.

Интересен момент от празничния ден ще бъде сглобяването на символичните 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21 от ученици, съвместно с летци и техници от авиобазата.

Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на 5 десетилетия, е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти.