15 бездомници ще получават топла храна до Нова година

Областната организация на БЧК стартира проекта в деня на Св. Великомъченик Мина

От днес до 31 декември БЧК Стара Загора ще осигурява топла храна за 15 бездомници от града.

Проектът "Социална първа помощ за бездомни" стартира в дена, в който почитаме Св. Великомъченик Мина - воин, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите,  покровител на семейството, сираците и бездомните. Хората, които ще получават храна в този период са предварително издирени и тя ще се предоставя на местата, където пребивават.

Областната организация на БЧК Стара Загора има опит в организиране на дейности, свързани с подпомагането на бездомни хора, който е натрупан чрез съвместната работа с други национални дружества на Червения кръст. От партньорите, ФЧК Долен Рейн и ФЧК Елзас Лорен е почерпен опит и са адаптирани модели за подкрепа на уязвими лица, сред които е „социалната първа помощ“ за бездомни, състояща се в предоставянето на топли напитки, храни и дрехи на бездомни.

Областната организация на БЧК Стара Загора работи съвместно с местната власт. През зимата на 2011 – 2012 г., в разкрития от Община Стара Загора кризисен център за бездомни в Дом за хора с физически увреждания в гр.Стара Загора, БЧК предостави топли дрехи и зимни якета.

През следващата зима 2012 - 2013 г., такъв кризисен център е организиран в  Дом за възрастни хора на Старозагорските минерални бани. Хората, потърсили подслон и съдействие през зимния период са 17.