Джеймс Пардю на посещение в окупирания СУ

Няколко часа по-рано делагация на Ранобудните студенти се е срещнала и с посланика на Германия у нас Н. Пр. Матиас Хьопфнер в Немското посолство

Бившият американски посланик Джеймс Пардю беше днес в Ректората на Софийския университет. Визитата стана няколко часа след като ранобудните студенти обявиха тотална окупация на учебното заведение и заявиха, че няма да допуснат нито студенти, нито администрация, нито преподаватели, които не ги подкрепят.

Аз лично не съм се срещал с Пардю. Разбрах за идването му след като вече си е бил тръгнал, заяви лидерът на студентите Ивайло Динев пред Офнюз. Според други студенти, бившият посланик се е срещнал с протестиращи.

Няколко часа по-рано делагация на Ранобудните студенти се е срещнала и с посланика на Германия у нас Н. Пр. Матиас Хьопфнер в Немското посолство.

Срещата продължи около час и половина. Присъствахме Манол Глишев, Георги Минев, Илияна Новакова и аз, съобщи студентът Симеон Попов.

Основните теми на срещата са били свободата на медиите, протестите и контрапротестите, за това че контрапротестите са очевидно режисирани, а част от медиите вместо да ги разобличават, ги представят като равностойни с протеста. Разказахме на Н. Пр. Матиас Хьопфнер, че криминалният контингент с политически лостове влияе на обществото ни,разказва Симеон Попов.

Посланикът попитал студентите какво е отношението им към зараждащия се краен национализъм и дали сред протестиращите и окупиращите има тревога за бъдещето на европейската ориентация на България и замяната й с евроазиатска.

Хьопфнер е казал на студентите, че западните медии имат все по-силен интерес към случващото се в България.