Държавна опера Стара Загора ще представи Макбет

Стара Загора Лайф

12-11-2013, 16:29

Снимка:

Държавна опера, Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 15 ноември от 19 часа Държавна опера Стара Загора ще представи постановката Макбет, създадена през 2003 г.

Режисьор на великата творба на Джузепе Верди е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник на близо 170-те костюма, пренасящи ни в ХI - ХII век, е Цветанка Стойнова. Тя е подготвила и уникалните одежди за Дон Карлос, както и за много други постановки на Старозагорската опера. Хореографията е на Боряна Сечанова. Гост диригент на 15 ноември е Стефан Линев. Той е бил диригент на Симфоничен оркестър - Сливен, 1988; Фулбрайтов стипендиант на Йелския университет в Кънектикът, 1991 - 1992; главен диригент на Русенската опера от 1993 г. Диригент на много концерти и международни фестивали, на записи с различни симфонични оркестри, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера Стара Загора.
В Макбет ще участват невероятната Елена Баръмова в ролята на Лейди Макбет,изключителните солисти на Старозагорската опера: Иван Кабамитов в ролята на Макбет, Александър Марулев - Банко, Милко Михайлов – Макдъф, Ивайло Йовчев – Малкълм, Емилия Джурова – дама, Ромина Славова, Игнат Желев, Любомир Петков, Александър Желев, Валерий Кондратцев, Станко Танев, хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.
След създаването си през 2003 г. Макбет се радва на активен сценичен живот и голям зрителски интерес в Стара Загора. По покана на Соlumbia artist management и други импресарски агенции Макбет има повече от 50 представяния на сцените в САЩ и Европа - включително и в зали като Фестшпиелхаус Залцбург и престижни театрални сцени в Кан, Страсбург и др. На 22 май 2008 г. Старозагорска опера представи отново Макбет за всички свои почитатели, а през юни месец същата година гостува с тази постановка на сцената на Националната опера и балет. След откриването на възстановената сграда на Държавна опера Стара Загора на 5 октомври 2010 година, Макбет се игра отново през месец декември. Макбет е третото заглавие (след Травиата и Набуко), с което Държавна опера Стара Загора отбелязва 200 години от рождението на Джузепе Верди. На 20 ноември ще бъде представена постановката Дон Карлос.