Финансова инжекция за разкопките при Козарева могила

Идеята е да се проучи селище от времето на края на каменно- медната епоха

 5 000 лева е отпуснало Министерството на културата за археологическите проучвания край местността Козарева могила в Каблешково, съобщи пред радио „Фокус” доц. Петя Георгиева, ръководител на разкопките.

Снимки виж тук!

„Идеята е да се проучи селище от времето на края на каменно- медната епоха, което да се намира в Черноморски район. Това е район, който е много слабо проучен. През 5 хилядолетие Пр. Хр. населението по тези земи е било на върха на технологичното развитие в световен мащаб. Тук започва развитие на металургия на медта. От тук вече се възбужда интересът към метали, които са били подходящи за обработка. По този начин започва да се обработва и златото.

Започва да се ражда цивилизация. Хората започват да се делят на бедни и богати и започва да се ражда един вид градски живот. Районът е много интересен, защото стои между богатите медно рудни източници в Бургаския район. Тази цивилизация прекъсва внезапно приблизително през 4 хилядолетие. Този обект е интересен с това, че има доста късен етап от развитието на тази култура, която е свързана с тази несъстояла се цивилизация”, каза още доц. Георгиева.

Открита е работилница, където се е произвеждала керамика. Тя не е била за лични нужди, а за търговия. „Това пак е доказателство, че се отива към цивилизация. Тази година проучвахме повече некропола. Там има гробове от три периода. Най-късните са елинистически. Те са от 3 век приблизително. Намериха се хора с много силни деформации на костите.Най-вероятно се дължат на заболяване, причинено от вроден сифилис. Беше намерен и труп с метална шина в крака. Другата група гробове са от времето на енеолита. Те са две хронологически групи от късния и ранния енеолит”, допълва доц. Георгиева. Археологическите проучвания на тази местност са започнали още от 1991-1992 година. Не се работи непрекъснато. Обектът се използва предимно за провеждане практиката на студенти.