Ученици от ФСГ”Васил Левски” – на урок по родолюбие

Животът

12-11-2013, 00:10

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Разговаряха с краеведа Веселина Малчева

Ученици от финансoво-стопанска гимназия, членове на Европейски клуб „EUREKA“, се срещнаха с нашата съгражданка и известен краевед Веселина Малчева. С нея те разговаряха за облика на Добрич от двадесетте, тридесетте и четиридесетте години на миналия век и за европейското влияние в града ни - колко близо и колко далеч са били добричлии от Западна Европа, кои са били пътищата на проникване на чуждата култура в града ни и какви са били последствията от това.

Веселина Малчева запозна гимназистите със забележителностите на Добрич от онова време, с отделните етапи на румънското владичество и навлизането на западноевропейската култура в Добруджа. Тя разказа и за своята изследователска и родоведска дейност, за издирването, проучването, съхраняването и предаването на знания за миналото на Добрич. Младите хора се включиха много активно в дискусия за миналото и настоящото на Добрич, показаха пълна съпричастност, но и голяма доза критичност към днешните проблеми на града ни.

Всички присъстващи говориха с оптимизъм за бъдещето на Добруджа. Така срещата се превърна и в своеобразен урок по родолюбие.