Нова експозиция и обновен дом за класика Йовков

Мисия Добрич

12-11-2013, 00:06

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Официалното откриване е на на 21 ноември

Домът-паметник "Йордан Йовков" в Добрич отваря врати с нова експозиция за 133-ата годишнина от рождението на класика на българската литература,това съобщи директорът на РИМ Костадин Костадинов. Официалното откриване е на  на 21 ноември.
Оформени са и 3 възстановки – кабинетът на писателя от софийския му период с автентичната пишеща машина, военен окоп от началото на миналия век, тъй като Йовков е участвал в трите войни през тези период - Балканската, Междусъюзническа и Първа световна; както и възстановка на Йовковите персонажи, чрез превъплъщения на актьори от театрални постановки.
Домът-паметник, който е сред 100-те национални туристически обекта, съхранява близо 10 000 документа, снимки, книги,
ръкописи, вещи, свързани с творческото наследство на писателя.
Посетителите в музея вече се снимат и с Йовковите персонажи от театрални постановки - модули пресъздават Златил, игран на сцената на Народния театър от Георги Георгиев-Гец, Серафим на Борис Луканов, Албена на Нели Монеджикова.
В експозицията са представени първи издания на Йовкови произведения, преводи на негови драми и разкази на корейски,
японски, хинди, шведски и много други чужди езици.
Експозицията, която не беше обновявана от 1980-а,вече съчетава традицията с модерните технологии, казва главният
уредник в музея д-р Кремена Митева. По думите й най-младите посетители често са любопитни да попишат на старата машина на писателя, тъй като за тях е непозната вещ. Учениците могат да пробват как работят няколко пишещи машини, поставени редом до компютри в музейния дом на писателя.