Наказателна процедура заплашва България

Най-доброто от печата

12-11-2013, 07:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предишното правителство не направило нищо, за да избегне нарушенията

България е сериозно застрашена от наказателна процедура относно реализацията на оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. (ОПОС).

Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Заедно с представители на Националното сдружение на общините тя взе участие в кръгла маса, посветена на следващия програмен период. По време на срещата Златанова разкри и детайли по конкретния казус за наказателна процедура срещу страната ни.

Нарушенията са констатирани през периода 26 септември - 6 октомври 2011 г., когато Европейската сметна палата е извършила одит на ОПОС. На 9 октомври 2012 е изпратен заключителния одитен доклад с писмо с изискване за предприемане на последващи действия по заключенията на одита и налагане на необходимите финансови корекции.

„Констатациите са за смесване на критериите за избор на изпълнители с критериите за възлагане на договорите за обществени поръчки. Това е позволявало обществените поръчки да бъдат спечелени от определени изпълнители", обясни още Златанова. От думите й стана ясно, че има данни за груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на одит са били договори и плащания с основни бенефициенти – общини, извършвани в периода на управлението на ГЕРБ.

Стартирането на наказателна процедура пък може да доведе и до спиране на парите по ОП "Околна среда" за следващия програмен период, както и за връщане на вече усвоените пари. „Става въпрос за милиони евро.", отбеляза Златанова. По думите й все още се изчисляват щетите, които страната ни ще трябва да понесе. Вицепремиерът посочи, че ако се установи, че е налице разминаване на одитните доклади от българска страна и тези на ЕК в размер на над 10 000 евро по проект, то ще бъде сезирана и Eвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Златанова предупреди, че най-засегнати от евентуалната наказателна процедура ще са местните власти, които са основните бенефициенти по ОПОС. В същото време Златанова не скри и критиките си към кабинета "Борисов", който по думите й не е направил необходимото, за да предотвратят нарушенията. Вицепремиерът дори планира да предостави лично на главния прокурор Сотир Цацаров становището по казуса.