Превеждат бургаски поети за сборник в Щатите

Мисия Бургас

12-11-2013, 11:28

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Непознати улици" разкриват скритите бургаски поети

Стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски

Шест бургаски поети станаха част от антологията на съвременната българска поезия "Сезонът на деликатния глад", която вече излезе от печат в САЩ. Читателите отвъд Океана ще се насладят на произведенията на Керана Ангелова, Роза Боянова, Стоянка Грудова, Бина Калс, Иво Рафаилов и Елка Василева. Самите стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски.

Идеята и реализацията на изданието, в което са включени общо 32 автори и 197 стихотворения е на родената в Бургас Катерина Стойкова – Клемер. Тя е убедена, че трябва да се даде възможност на талантливи наши поети да бъдат популяризирани в Америка. Още повече, че има успешен опит с редактиране на друга антология "По-големи отколкото изглеждат".

Катерина Стойкова е от Бургас, но от 1996 година живее в САЩ. Тя е автор на няколко поетични книги, главен редактор и собственик на издателство, организатор на поетичен клуб и радио шоу за литература, изкуство и култура. Изпълнява и главната роля във филма на Том Съдърланд "Диамантени дни", който разказва историята на българка от Бургас.