Енергията на бъдещето идва в Бургас, но следващия век

Мисия Бургас

12-11-2013, 14:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Италиански евроексперт представи приложенията на водорода като част от научно изследователска програма на ЕС

Водородът и възможностите за реализация на водородните технологии престави днес в Областна управа италиански експерт от Европейската комисия - инж. Фредерико Вилатико.

По време на срещата с представители на местния бизнес, научното ръководство на университет "Проф. д-р Асен Златаров", кметове на общини в бургаска област и независими консултанти по различни европейски програми, бяха показани възможностите на водорода, съхраняващ възобновяемата енегрия, и приложението му в транспрота. 

За научно изследователската програма на ЕС в тази насока, в новата програма "Хоризонт 2020" са заложени 940 милиона евро.

Още през 2015 година обаче някой от световните марки автомобили ще предложат на пазара своите нови еко и икономични версии с тази горивна клетка, включващи енегрията на бъдещето. Експертът уточни още, че по този модел вече работят райони на Китай, Индия, Тайланд.

"Не мога да разбера какви биха могли да бъдат тук на местно ниво източниците и начините за получаване на водород, тъй като той е най-скъпият в света и това няма да се  промени скоро, а вероятно чак през 22 век", коментира след презентацията проф. дтн Петко Петков.

Според него в настоящето подобни източници на енергия не биха могли да бъдат приложими в нашия регион, а и в страната, поради тяхната висока цена.

Форумът имаше за цел да представи възможностите на водородните технологии пред секторите енергетиката, транспорт, строителството, корабостроене, корабоплаване, промишленост. Сред обсъжданите теми беше и възможността в Бургас да се произвеждат водородни клетки.

"Водородът ще бъде основният източник на енергия в бъдещето. Той е третият най-разпространен елемент на Земята, като най-често се намира свързан във водата или в органични съединения. Може лесно да се складира и пренася, което допълнително го прави наистина енергиен източник на бъдещето", коментира инж. Федерико Вилатико.