Улични лампи записват видео и звук?

Всички на улицата са под наблюдение

В Лас Вегас инсталират марка улични лампи, които могат да записват видео и аудио от пешеходците и шофьорите.

Така уличното осветление се превръща в носител на информация и развлечение за посетителите на града. Лампите са оборудвани с големи видео монитори, които могат да показват реклами, а през тонколоните звучи музика или съобщения.

Хора като защитничката на човешките свободи Дафне Лий, обаче, са загрижени, че Биг Брадър гледа и записва. Осветителните системи на Farmington Hills - компанията, която прави уличното осветление на Лас Вегас, се произвеждат с възможности за видео и аудио запис.

Според официални представители на градската управа това е ненужно за лампите в града. Подобно осветление е инсталирано в няколко европейски града. В Мидълсброу, Англия, уличните лампи с възможности за наблюдение са инсталирани през 2006 година.

Когато наблюдаващият оператор видял велосипедист на тротоара, изведнъж от тонколоните се чуло стряскащо, заканително послание младият колоездач да слезе и да ходи, тъй като кара колелото си по пешеходна зона. Изплашеният младеж слязъл засрамено от колелото и тръгнал пеша.

Сред противниците на нарушенията на обществения ред лампите са си спечелили популярност. Intellistreets лампите фукционират чрез Wi-Fi мрежа.  Тя е свързана с централен сървър. Всяко осветително тяло може да се контролира отделно.

Производителите изтъкват, че LED светлините, дистанционно регулиране на силата на светлината намаляват разхода на електричество със 70 процента. Лампите могат да бъдат оборудвани и с детектори за замърсяване, бутони за спешни случаи и софтуер за оптично разпознаване.