Протестът днес (обзор и снимки)

Sofiautre.bg следи отблизо събитията

Днешният ден ни показа едно: обществото не се е уморило да протестира.

Повече от 8 часа продължи протестът пред парламента с искане за оставка на правителството. Обстановката пред парламента вече е спокойна, след като по-рано на няколко пъти имаше сблъсъци и напрежение.

Днешните демонстрации започнаха още преди обяд. При сблъсъците около 11.30 часа сутринта един човек беше ранен, а други бяха влачени и съборени на земята. Около парламента се бяха събрали стотици българи, недоволни от кабинета "Орешарски".

Заседанието на парламента беше прекратено по-рано и около 16 часа депутати на групи започнаха да се подготвят да напускат Народното събрание. Протестиращите опитаха да пречат на полицейските патрулки и на жандармерията да осигурят изход на народните представители, като много от тях сядаха и лягаха пред полицейските патрулки. Полицията обаче направи плътни редици, за да не допусне протестиращите близо до депутатските коли, и им осигури изход по околните улици. Протестиращите стояха пред кордоните, замеряха депутатските автомобили и скандираха. Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов си тръгна пеш от сградата на парламента, докато протестиращите бяха заети да освиркват и да замерят депутатските автомобили. Стоилов не беше разпознат от тях и премина необезпокояван в района на Народното събрание.

Днес отец Васил се появи на протеста на студентите пред парламента, когато по време на демонстрациите се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията. Отец Васил е свещеник в църквата „Света Богородица“ в село Железница. Когато видял какво се случва пред Народното събрание, той решил да дойде в София. Свещеникът направил опит да разговаря с всеки от полицаите, като ги молел да не бият студентите.
 
Полицията и протестиращите влязоха в поредица от сблъсъци около парламента и късно вечерта. Около 21 часа броят на протестиращите бе намалял и обстановката видимо беше спокойна. Събралите се граждани помолиха полицаите от кордона да свалят маските и щитовете си и те го направиха. Актът беше посрещнат с ръкопляскания, но от задните редици на събралите се започнаха да летят празни бутилки от вода и пиратки, което принуди служителите на реда да сложат отново предпазната си екипировка.

Половин час след това полицията, която получи подкрепления, започна да избутва протестиращите, като така се опитваха да разчистят пространството пред парламента. Възникнаха сблъсъци между граждани и полиция в близост до БАН и пред хотел „Радисън”.

Цяла вечер се чуваха викове „Убийци”, „Това не ви е Москва”, „Оставка”. Недоволните граждани хвърляха празни бутилки и метални бирени кутийки към полицаите, които се опитваха да избутат множеството към сградата на Ректората. Служителите на реда избутаха протестиращите към кръстовището на бул. „Васил Левски” и „Цар Освободител”, а протестиращите отвърнаха като подредиха няколко метални заграждения и по този начин спряха инициативата на полицията. Зад живата верига имаше няколко автомобила на жандармерията, като полицейски кордони препречиха движението към паметника на Васил Левски и към ул. „Гурко”.

Окупацията на Ректората на Софийския университет ще продължи. Протестите против правителството - също.