Сирийската общност в Бургас готова да помага на бежанците

Повечето от сирийците в Бургас са млади и образовани хора, които са завършили университет

Около 30 са сирийците, които учат и работят в Бургас. Това каза пред 
радио „Фокус”  Осама Башир, представител на сирийската общност в Бургас. По думите му това са предимно млади хора. Част от тях учат в университетите. Някои от сирийците са женени за българки и семействата им са смесени. Според него няма напрежение сред сирийската общност в града и сирийските имигранти не се сблъскват с напрежение или проявена омраза. „Всичко е добре.Отдавна живеем тук и работим. Има такива, които са женени с българки и имат деца”, каза Осама Башир. По думите му в последно време са се появили и сирийски бежанци в града. Те обаче не са много между 10 и 15 души. Техният основен проблем, пред който са изправени е незнанието на езика и непознаването на града, а от там невъзможността да си намерят препитание, въпреки желанието да работят. Повечето от сирийските бежанци чакат техни близки и роднини, които са в Сирия или в други държави да им изпратят пари за да оцелеят.

На въпрос дали по някакъв начин сирийската общност, която се е установила в Бургас ги подпомага било с курсове за език или по друг начин Осама Башир каза, че те сами започват да учат език, тъй като установените тук сирийци имат свои задължения и работа и не могат да им отделят време. По думите му обаче ако бъдат потърсени за съдействие от своите съграждани- бежанци им се оказва такова и няма да ги изоставят.

Осама Башир каза още, че хората от арабската общност в Бургас,които се занимават с търговия, имат разкрити завадения за дюнери или складове могат да наемат тези бежанци на работа.Според Осама Башир се допуска грешка като се смесват понятията за сирийските имигранти и сирийките бежанци. Повечето от сирийците в Бургас са млади и образовани хора, които са завършили университет в Сирия и са юристи или икономисти по специалност, каза още Осама Башир. По думите му сирийците харесват България и тук им е добре, но повечето биха желали да с е върнат в Сирия.