Бойко вдига голям протест в Пловдив

Ще видят, когато ГЕРБ иска да прави протест за оставка, как се прави, каза Борисов

ГЕРБ организира голям протест в Пловдив тази събота от 12 часа. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

Има важни послания, които трябва да се направят. Това го направих при депутатите. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив. След това имаме среща с всички кметове от партията, посочи той.

Борисов обясни и защо протестът ще е в Пловдив, а не в столицата.

Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет на този град, не ми е приятно да го виждам непрекъснато затворен месеци наред. Това, което видях – как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха, заяви бившият министър-председател.

„ГЕРБ не си приписва по никакъв начин това, което правят студентите или протестиращите, абсолютно тяхна воля си е“, заяви след среща с депутатите от парламентарната група, председателят на ГЕРБ.

„Всичко останало, което говорят тук в парламента са триковете на Държавна сигурност. Те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха февруари месец срещу нас – този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа. Всякакви спекулации и лъжи не ги приемам”, обясни Борисов. На въпрос - дали протестът снощи е бил мирен той отговори, че е видял, че полицията блъска гражданите. По думите му това е наглост - да излизаш и да казваш на мирно протестиращите хора шести месец, че провокират полицията. „Каква е тази държава, парламентът да работи в ограждения. Днес са докарали нови, по-модерни. Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората”, посочи Бойко Борисов. Според него цензурата в медиите продължава, тъй като дори вчера сутринта националното радио и телевизия не са излъчили декларацият на ГЕРБ, пуснали са само Станишев и Местан. Борисов показа снимка на протестиращи студенти от вчера и попита дали това са ултраси. „Би ме поласкало, ако мога да мотивирам такива хора да излязат на улицата. Тези хора се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят самички”, подчерта лидерът на ГЕРБ, визирайки студентите.

Той не пропусна да коментира и поставените нови метални заграждения пред сградата на НС като ги определи като - „по-модерни". „Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората", изтъкна Борисов.

За отправената от парламентарната трибуна закана на лидера на ДПС Лютви Местан, която гласи - „Подаръците на Ахмед Доган за момчето от Банкя свършиха с лейтенантските пагони", експремиерът заяви: „ДПС ми били дали звездичка. Това обаче бяха годините, когато българският народ ми даваше най-високото одобрение в страната за работата ми. В следствие на това многократно ги побеждавах след това на политически избори", се похвали Борисов.

Той каза още, че е разговарял с Цветелина Бориславова и й е наредил - „да поиска там от адвокатите кога е работила, как е работила и дали има транзакции посочената за офшорна фирма на Бойко Борисов, който бе обвинен за участие в нея от лидера на гражданско движение „България без цензура" Николай Бареков.

Самият Борисов обаче е убеден, че няма такива транзакции. „През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам 25 процента от тази фирма", посочи председателят на ГЕРБ. Той е обяснил това и на симпатизантите на партията. Според Борисов - „както за снимките, така и за тази поредна лъжа ще се оплетат".

„Когато в пленарна зала има хора, които се държат арогантно, не бих участвал там, защото ще ме провокират и ще направя беля", призна притесненията си Бойко Борисов и поиска да се знае, че „той има достойнство".

Ескпремиерът се закани на управляващите в това, че дори в момента води 10-15 дела срещу тях и няма как те да не бъдат признати за виновни от българския съд. „Колкото и да се подмазва Местан на главния прокурор не може да излезе от сянката на Мултигруп, от сянката на обръчите на фирмите и на всичко това, което те сами са си казали", заяви още Бойко Борисов, цитиран от news.bg.

Митингът на ГЕРБ в събота ще бъде изпитание и за крака на Борисов, стана ясно, след като медиите се поинтересуваха за здравето му.

Той обясни, че контузията на крака му отшумява. „В събота ще се пробвам - митингът е от 12.00 часа, мачът е от 15.15 часа", посочи Бойко Борисов. Той самият определи здравословното си състояние като фантастично.

Не липсваше и въпрос за изненадващата оставка на бившия вече зам.-председател на парламента Христо Бисеров и станалото ясно само дни след това разследване срещу него. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи минута пауза преди да отговори за това дали той самият като премиер от предишен мандат е знаел за разработка на ДАНС или ГДБОП по Христо Бисеров.

„Доколкото знам вече тече следствие. Масово хора, които бяха категорично против избора на сегашния главен прокурор, сега му се подмазват", обвини още Борисов. И той самият призна, че главният прокурор Сотир Цацаров действително действа безапелационно.

„Изборът му е абсолютно правилен за този пост", заяви лидерът на ГЕРБ. „Аз съм сигурен, че ДПС е знаело за Бисеров. ДПС е знаело, аз не. Не случайно Бисеров беше най-остър срещу мен. Ако съм знаел нещо, щях да му отговоря", призна още Бойко Борисов. Водачът на герберите не се е виждал и не се е чувал с Ахмет Доган след казуса „Бисеров". На напомняне, че са били близки с Доган, Борисов уточни: „Преди 10 години".