Започна кампания по озеленяването на Стара Загора

Мисия

13-11-2013, 18:11

Снимка:

община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

2000 рози ще цъфтят на пролет в Стара Загора

Част от засадените 5 000 рози вече са изчезнали

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров днес даде символичен старт на кампания за озеленяването на града. Заедно с председателя на Общинския съвет Емил Христов и зам.-кметът Янчо Калоянов той засади 6 фиданки „ясен“ пред Народно читалище „Св. Климент Охридски“ и Начално училище „Д.Благоев“.

„Стара Загора е известен като зелен град, затова правим тази кампания да засадим нови дръвчета на това място, което е доста открито и през лятото няма никаква сянка наоколо. Трябва да разширим зелените пространства в града, тъй като при проведената реконструкция на централни улици бяха отстранени дървета, а други бяха поокастрени, започваме да възстановяваме озеленяването в подходящия за това сезон”, коментира кметът. Той призова гражданите да пазят направеното, тъй като част от засадените 5 000 рози вече са започнали да изчезват.

Чрез обществена поръчка общината е закупила розите на стойност 7 000 лв. „Ще продължим с озеленяването и през следващата година“, увери Тодоров. По думите му, Стара Загора ще остане град на липите, но трябва да присъства и разнообразие в зеленината на градската среда.

През ноември ще бъдат засадени общо 175 широколистни дръвчета, които ще обогатят уличната зеленина на областния град - 60 фиданки „шестил“, 20 „див рожков“, 60 „липа“, 10 фиданки „китайски мехурник“ и 25 дръвчета от видовете „ясен“ и „чинар“.

Чрез дарение ще бъдат предоставени 30 брези на Административно бюро „Център“, които ще послужат за възстановяване на отпадналите през годините дървета от същия вид на ул.“Д. Наумов“, северно от ул.“Ген.Столетов“.

Община Стара Загора възложи доставката на декоративна растителност в изпълнение на проект за реконструкция и рехабилитация на ул.“Христо Ботев“ и ул.“Генерал Столетов“, както и за бул.“Цар Симеон Велики“, в отсечката между бул.“П.Евтимий“ и бул.“Крайречен“ и в отсечката между ул.“Х.Д.Асенов“ и ул.“Ал.Батенберг“.