Публиката обрича идеята “Локо Пд”

Спорт

13-11-2013, 22:22

Автор:

Явор Гешев, 7 дни спорт

Всичко от Автора

Ходът “Бесика”, а не третото място, може да осмисли сезона за черно-белите

В понеделник Локомотив Пловдив се завърна на третото място. Направи го в ужасно труден мач срещу коравия тим на Черно море. Футболистите на Сашо Станков обаче си изплюха дробовете, изпоожулиха си краката, здраво място не остана по тях, но стигнаха до трите точки. Може би най-важните до момента, защото 90 процента гарантират на Локомотив място в първата седмица.

Локомотив обаче стигна до победата в най-слабо посетения мач на Лаута този сезон! Не броим домакинствата на закрити врати с Локо Сф и Левски, както и мача с Любимец, който всички знаеха, че няма да е мач. Но дори на двубоя с Гоцето на Лаута е имало повече публика, отколкото в понеделник вечерта. Ама тогава било лято. Че в понеделник да не беше зима? 12 градуса си е отвсякъде време за футбол. При това за първи път към стадион “Локомотив” се очакваше да тръгнат фенове с истински своя кауза.

В навечерието на сблъсъка с варненци Коко Динев направи страхотен жест. Клубът се отказа от левче от приходите от всеки продаден билет, като парите ще отиват в специален фонд за построяването на трибуна “Бесика”. Благата вест доведе само 1710 души на стадиона! На същия този стадион някога се събираха на такива мачове по 15 000 зрители, когато черно-белите имаха мераци за медали. Очевидно дори в Пловдив онова, което беше някога, не е такова и днес.

Дори и черно-бялата любов.

С кои очи тези привърженици на Локомотив искаха от Веселин Марешки един милион за трибуна!? Как така ще настояват днес Коко Динев да я прави. И откъде накъде ще хленчат на кмета Тотев за 800 000 лева от общината!? Да, можеше да го правят, ако в понеделник бяха 5000 на стадиона. В крайна сметка 5000 души са малко повече от един процент от жителите на Пловдив!

Щом не можеш да доведеш на стадиона един процент от града, откъде накъде ще искаш 10 процента от градския бюджет за “други” нужди!? Феновете на Локомотив Пловдив са напът да пропуснат златен шанс да се... легализират. Благодарение на инициативата на клубната управа можеше да покажат кой е градският отбор. Като превърнат “Бесика” в градска кауза.

На Лаута нямат Цветан Василев зад гърба си. Нито авоарите в банката му, без значение на кого са. Затова и от Динев не може да се иска като банкера да извади 10 милиона и да построи база, да ремонтира стадион. Но! Един от поводите Цветан Василев да извади тези пари е фактът, че бултрасите не напуснаха стадиона. Бяха 3000 на мач във “В” група, бяха 4000 в “Б”. В “А” са най-гледаният отбор! И Василев видя, че на тези хора, които обичат Ботев, стадионът им е хем тесен, хем неудобен. Затова почна да го разширява и облагородява.

Какво да види Коко Динев в понеделник на Лаута?

6000 празни места! И то в мач, който решава съдбата на Локомотив, мач, от който започва строежа на “Бесика”. Време е футболните фенове да осъзнаят, че в крайна сметка този футбол е преди всичко за тях. И те няма да имат право на глас, докато не се върнат на стадиона. Нямат право да реват за милиони, когато не са способни два пъти в месеца да се лишат от една бутилка ракия, за да гледат любимия си отбор. Особено когато има кауза, за да го направят.

Затова този сезон за Локомотив най-важното е проектът “Бесика”. Той може да осмисли първенството, а не някакво трето място. Локомотив е бил и трети, бил е и първи. Но никога публиката не е  имала както сега шанса да направи нещо, което нито една друга агитка някога е вършила. Да си построи сама стадион!