В Добрич започва кампания за борба с катарактата

Животът

14-11-2013, 09:45

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Близо 63 000 души в областта са застрашени от заболяването

Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта) започва в Добрич. Чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите тя цели да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него. Кампанията е инициатива на офталмолозите от ДКЦ 1 гр.Добрич: д-р Велина Комарева, д-р Петър Бацинов и д-р Илиана Ананиева. Тя включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори за катарактата, както и преглед с биомикроскоп и кератометър за всеки посетител, за да се установи дали страда от перде на окото и дали има астигматизъм.

Консултациите за безплатни , като кампанията стартира на 20 ноември 2013 г., от 14.00 ч., в залата на ДКЦ 1 (поликлиниката), 4 ет. От нея могат да се възползват всички, но приоритетната група са хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава започва да се развива заболяването.

Необходимо е предварително записване на тел: 058 601 474, тъй като местата са ограничени.

„В практиката си сме срещали много запуснати  случаи, поради незнание или страх пациентите късно търсят офталмологична помощ, а често зад диагнозата „перде на окото” могат да се крият коварни очни заболявания, като глаукома и възрастова дегенерация на макулата. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна просвета, насочена към възрастните хора”, обясни д-р Велина Комарева. Училището по катаракта е отворено и за близките на възрастните хора, които могат да ги придружат и да научат нещо повече за заболяването.

Близо 63 000  души в Добрич или вече имат катаракта, или предстои да развият заболяването. Изчисленията са направени на база последните данни от преброяването на Националния статистически институт в Добрич. Катарактата засяга повечето  хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в Добричка област.

Напоследък заболяването се “подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен