Кметът: Бургас, да покажем къде се раждат най-смелите идеи!

Мисия Бургас

14-11-2013, 13:01

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Креативни бургазлии с шанс да спечелят финансиране от Майкъл Блумбърг

Най-иновативният и лесно изпълним проект ще спечели 5 млн. евро награда

"Много хубави неща се случиха в Бургас през последните години, благодарение на идеите, които бургазлии дават на местната власт постоянно. Ето, че сега имаме повод още веднъж да проявим нашата изобретателност и да спечелим външно финансиране за нов проект. Бъдете активни и предлагайте смело. Разчитам на вас!"

Това каза кметът Димитър Николов по повод регистрацията на местната администрация в конкурса на фондация Bloomberg - "Предизвикателството на кметовете". Състезанието е насочено към генериране на смели идеи, които решават основните проблеми и подобряват градския живот и не на последно място целта е да споделят проектите и с други населени места.

Най-вдъхновяващата идея ще спечели 5 млн. евро - това е първата награда в конкурса. Ще бъдат раздадени и четири допълнителни награди, всяка по 1 млн. евро. В надпреварата могат да участват градове с население над 100 хил. жители. 

Както Burgasutre писа през януари ще бъдат организирани обществени обсъждания на генерираните идеи, а най-добрите от тях ще бъдат изпратени на фондацията до 31 януари 2014 г. През пролетта ще бъдат селектирани 20 финалисти. 12-членна експертна комисия ще помага на финалистите да доразвият предложенията, за да станат още по-ефективни и успешни. След това те ще бъдат оценявани по потенциала за въздействие и възможността идеята да се приложи и в други градове, визията на проекта и самият план на изпълнение. 

Затова кметът Николов призова за активност  от страна на бургаските студенти и ученици, които показват авангардно мислене. Добре дошли са идеите на силно работещия неправителствен сектор в Бургас, на творческите гилдии - архитекти, занаятчии, художници, артисти.

"Учители, лекари, работещите в областта на туризма, юристи, полицаи, журналисти, пенсионери - всеки може да бъде полезен. Изложете идеята си в кратък стегнат текст - ако в нея има силен потенциал, общинските експерти ще помогнат тя да бъде оформена и конкретизирана", допълни градоначалникът.